Nokia i zvanično pod šapom Microsofta

Izvor: B92, 25.Apr.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nokia i zvanično "pod šapom" Microsofta

Korporacija Microsoft objavila je završetak preuzimanja kompanije “Nokia uređaji i servisi”, čime su ove dve organizacije spojene u jedan tim.

Akvizicija je odobrena kako od strane akcionara u kompaniji Nokia tako i od strane globalnih regulatornih agencija.

Danas smo, u našoj porodici, poželeli i zvaničnu dobrodošlicu Nokia uređajima i servisima, koji će svoje kapacitetima, iskustvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz mobilne industrije doprineti rastu i unapređenju naše kompanije“, izjavio je direktor kompanije Microsoft, Satje Nadela i dodao: „Uz našeg partnera ostaćemo usredsređeni na još brže isporučivanje inovacija u svetu u kom su mobilnost i rad u oblaku na prvom mestu.“

Stiven Elop, nekadašnji predsednik i izvršni direktor kompanije Nokia, radiće kao izvršni potpredsednik Microsoft Devices Group, a odgovaraće Satji Nadeli. Elop će upravljati proširenim poslovanjem sa uređajima, koje uključuje Lumia smart telefone i tablete, Nokia mobilne telefone, Xbox hardver, Surface, Perceptive Pixel (PPI) proizvode i dodatnu opremu.

Akcije Nokia skočile su za oko 80 procenata od kako je sklopljen ugovor između ovih kompanija i u Helsinkiju danas koštaju oko 5,37 evra. Microsoft je zabeležio skok od oko 19 procenata.

Nakon prodaje, Nokia će dobiti oko 90 odsto prihoda od baznih stanica, antena i druge opreme, kao i povezanih servisa.

Kao deo tranzicionog procesa, Microsoft će nastaviti sa garancijama svih postojećih korisnika Nokia uređaja.

Kompanija će ciljati i na tržište finansijski pristupačnih mobilnih uređaja, koje ima potencijal od 50 milijardi dolara godišnje.Ovog meseca je najavljeno da će Windows Phone uređaji biti upotpunjeni softverima za glasovnu pretragu, a ponudiće i besplatne platforme za manje telefone i platforme.

Kako bi Microsoft bio bolje prilagođen eri smartfona i tableta, potrebno je pronaći balans između postojećih softvera i konkurentskih platformi, zadržavajući Windows operativni sistem kao jezgro.

Nokia postaje Microsoft Mobile?

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.