Najbrži traktor na svetu

Izvor: Autoportal.rs, 18.Apr.2015, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbrži traktor na svetu

Finska je poznata kao zemlja koja rađa sjajne reli vozače i država koja nam je podarila Nokia telefone. Ali "ledena" nacija je još u jednoj kategoriji prva na svetu.

Nije u pitanju Nokia koju svi znamo i koju mnogi koriste već "Nokian", finski proizvođač pneumatika. Ova kompanije kreirala je, u saradnji sa kompanijom "Valtra", inače proizvođačima >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << traktora, ovo unikatno vozilo sa ciljem da bude najbrža mašina takve vrste na svetu.

Specijalno za potrebe postavljanja rekorda dizajnirana je staza u snegu a volan u ruke nije dobio bilo koji finski paor već bivši reli vozač Juha Kankunen. U prvom pokušaju iskusni vozač je jedva uspeo da razvije brzinu od 100 na sat. Problem je bio u krivini.

Kada su proširili krivinu i produžili pravac Kankunen je uspeo da traktorom Valtra "T234" dostigne brzinu od 130 kilometara na sat. Njega pokreće agregat snage 250 konja koji ima maksimalni obrtni momenat od 1 000 Nm.

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.