Milion Nokija iz Rumunije

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion Nokija iz Rumunije

Bukurešt -- Kompanija Nokija proizvela je milion mobilnih telefona u Rumuniji od februara ove godine, kada je otvorila novu fabrika u Klužu.

Nokija će do kraja 2009. investirati 200 miliona evra u Rumuniji

Direktor fabrike Nokija u Klužu Džon Geri je izjavio da je proizvodnja u Rumuniji počela uspešno i da su korisnici mobilnih telefona te kompanija iz cele Evrope zadovoljni.

Nokijina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fabrika u Rumuniji, koja proizvodi mobilni telefon Nokija 1200, počela je da radi 11. februara ove godine i trenutno zapošljava 700 ljudi, a planirano je da, kada bude funkcionisala punim kapacitetom, dostigne do 3.500 zaposlenih.

Izgradnja fabrike koncerna Nokija u Klužu počela je u julu 2007. godine i prva faza je završena za sedam meseci, a kako navode predstavnici Nokije, druga faza izgradnje trebalo bi da bude okončana krajem ovog leta. Kompanija je do sada investirala 60 miliona evra u Rumuniji, a do kraja 2009. godine uložiće 200 miliona evra.

Dan pre otvaranja proizvodnje mobilnih telefona u Rumuniji, oko šest hiljada radnika, sindikalaca i političara protestovalo je u nemačkom gradu Bohumu, gde je Nokija zatvorila svoju fabriku.

Nemačka se žalila i Evropskoj komisiji zbog zatvaranja fabrike u Bohumu, a tražila i odštetu od Nokije. Kompanija Nokija razviće u Rumuniji kompletnu proizvodnju mobilnog telefona, dok se fabrika u Nemačkoj bavila samo montiranjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.