Da li će telefoni postati savitljivi?

Izvor: B92, 06.Nov.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će telefoni postati savitljivi?

Kako ulazimo u poslednje mesece 2011. godine, ljudi koji su zainteresovani za tehnološke novotarije već razmišljaju o tome šta mogu očekivati u predstojećoj 2012. na tom polju.

Da li će funkcija prepoznavanje govora postojati u svim našim uređajima? Da li će tehnologija dodira potpuno zameniti miš i tastaturu? Da li će smrt novčanika kao izvora plaćanja postati svakidašnjica?

Možda. Ali najuzbudljivija je verovatno tehnologija fleksibilnih ekrana. Nada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će ova dugo i željno iščekivana tehnologija postati deo široke upotrebe u 2012. je optimistična, ali ne i nezamisliva.

Nedavno je Nokia demonstrirala prototip ručnog uređaja koji vam nudi opciju da uvrćete i savijate ekran kako biste nešto npr. zumirali ili "skrolovali”.

Samsung je takođe prošle nedelje najavio da možemo očekivati novi model telefona sa fleksibilnim ekranom u 2012. i da će nakon njih uslediti i fleksibilni tableti.

Očigledne su prednosti fleksibilnih displeja. Oni su trajniji i otvaraju put novim metodama unosa, kao što je savijanje ekrana kada se zumira sadržaj. Ali kuda će nas ova nova tehnologija odvesti?

Čini se da će ona dovesti do najvećeg napretka mobilnih uređaja još od pojave touchscreen tehnologije. Zapravo, sledeća inovacija u tehnologijama ekrana možda će biti još veći korak napred. Ne razmišljajte o savitljivim displejima već o onima koji mogu da se preklope.

Činjenica je da je najveće ograničenje bilo kog uređaja ovih dana veličina ekrana.

Postoji večita dilema: možete imati mali ekran (telefon) koji vam staje u džep, ili veliki ekran koji može služiti za kućnu upotrebu (tablet).

Ali ne možete imati oba; ili pak možete?

Krajnja zamisao, odnosno san, kada je reč o ovim fleksibilnim ekranima je uređaj veličine telefona koji može da se „odvije" do veličine tableta.

Možda će to biti poput drevnog svitka, odnosno cevi koja se odvija do ekrana veličine od 25 cm. Ili se možda ekran telefona može razviti u dva pravca, postajući upotrebljiv i kada se skupi i kada se odvije.

Ali zašto da se zaustavimo na sa trenutnim odlikama forme? Zar ne bi bilo divno kada bi ovi uređaji mogli da poprime oblike nalik papiru čiju su funkciju i zamenili?

Dok je tranzicija od novina, magazina i knjiga u digitalne uređaje vodila ka nekoliko kompromisa, odnosno, ove taktilne forme svedene su na opseg kvadratnog stakla, fleksibilni ekrani mogu oponašati papir koji su zamenili.

Čitači elektronskih knjiga bi jednostavno mogli postati „digitalne šlajfne”. Magazini i novine mogli bi biti napravljenji od više listova koji obnavljaju svoj sadržaj svakoga dana ili čak sata!

Fleksibilni ekrani mogli bi imati veliki uticaj, jer mogu biti sveprisutni. Na primer, iPad je sprava koja je i dalje veoma skup uređaj, ali to ga ne sprečava da se pojavljuje na neočekivanim mestima.

Neki hoteli omogućavaju svojim gostima da se čekiraju putem iPada koji je deo uobičajene usluge hotela ili čak ustupljen gostu na korišćenje tokom boravka. Prvoklasni restorani koriste iPad umesto klasičnog menija. Jedan zaluđenik za automobile je instalirao jedan u vidu sisitema za zabavu unutar svog vozila. Neko je čak stavio jedan u svoj kuhinjski orman, nazvavši ga „kuhinjskim sistemom za zabavu".

Šta će se dogoditi kada ekrani budu milimetarski tanki i doslovno neuništivi?

Jednostavno rečeno: što jeftiniji, tanji, pokretniji, i trajniji ekrani postanu, to ćemo im naći širu upotrebu. A šta može biti tanje ili trajnije od tzv. fleksibilnog displeja? Bilo koja površina moći će da postane ekran!

Microsoft je objavio video prošle nedelje koji pokazuje šta će se dogoditi kada svaka površina postane digitalni ekran. I to je fantastično.

Predstoji nam uzbudljiva budućnost kada je o tehnologiji reč. Čini se da je blizu. Naročito ako kreatori uređaja uspeju da realizuju ideju, sledeće godine možemo biti svedoci prvog savitljivog telefona. Nadajmo se da će tako i biti!

Autor: Pit Kešmor

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.