Amerikanci žele da napakoste Kini: Podstiču na preuzimanje Eriksona i Nokije

Izvor: B92, 26.Jun.2020, 17:28

Amerikanci žele da napakoste Kini: Podstiču na preuzimanje Eriksona i Nokije

Vašington -- Amerika je spremna da podstakne lidere američkog tehnološkog sektora, kao što je Cisko Sistems, da preuzmu kontrolu nad evropskim kompanijama Erikson i Nokija.

Amerikanci bi ovo mogli da urade kako bi napakostili Kini, piše Vol strit žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema navodima lista, Belom kućom kruži izveštaj čiji su autori, između ostalih, bivši direktor NASA Deniel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Golduin i bivši član rukovodstva Nokije Hosein Muin.

U dokumentu se govori o formiranju tehnološkog konzorcijuma, pod okriljem SAD, koji će biti konkurencija kineskoj kompaniji Huavej.

Grupa privatnih investicionih firmi, na čelu sa Serberus kapitalom, pozitivno ocenjuje inicijativu.

Vašington bi za evropske kompanije mogao obezbediti poreske povlastice ili pružiti državnu podršku preduzećima koja pristanu da kupe Erikson i Nokiju. Međutim, američke tehnološke kompanije nisu previše zainteresovane za preuzimanje kompanija druge klase, prenosi Sputnjik.

U maju 2019. godine predsednik SAD Donald Tramp potpisao je ukaz o vanrednoj situaciji u cilju zaštite američke informacione i komunikacione infrastrukture od stranih pretnju, a kompanija Huavej se našla na crnoj listi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.