Noć veštica, Marsovci i Rat svetova: Da li je drama Orsona Velsa zaista izazvala toliku paniku u Americi

Izvor: B92, 30.Okt.2020, 20:51

Noć veštica, Marsovci i Rat svetova: Da li je drama Orsona Velsa zaista izazvala toliku paniku u Americi

Mit je da je radio drama Orsona Velsa koja je emitovana za Noć veštica 1938. ljude imala dalekosežne posledice.

Masovna panika i histerija preplavile su Ameriku u Noći veštica 1938. godine, kada je suviše uverljiva radio drama Rat svetova toliko uplašila ljude da su mnogi od njih potražili spas na ulici ili okolnim brdima.

Radijska emisija koja ih je tako prestravila govorila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o invaziji Marsovaca koji koriste smrtonosne plamene zrake i pamti se kao nijedna druga.

Ili preciznije, pogrešno se pamti kao nijedna druga.

Panika i užas koji se često dovode u vezi sa Ratom svetova nisu imali ni približno te razmere u noći pre 82 godine.

Sigurno su neki Amerikanci bili uplašeni ili uznemireni onim što su čuli. Ali većina slušalaca, ipak, nije. Prepoznali su da je reč o pametnoj i zabavnoj radio drami.

Dramatizacija Rata svetova bila je ideja Orsona Velsa, režisera i zvezde tadašnjeg radijskog Merkjuri teatra, jednosatnog programa koji je emitovan nedeljom uveče na radiju CBS.

Velsu je tada bilo 23 godine. Ovam vunderkindu večnu slavu doneće ostvarenje Građanin Kejn iz 1941. godine.

Njegova adaptacija Rata svetova, koji je napisao H. Dž. Vels i objavio 1898, bila je gotovo briljantna.

Ono što je emisiju učinilo toliko upečatljivom bila je upotreba navodnih radio izveštaja koji su govorili o prvom sletanju marsovskih osvajača blizu Prinstona u državi Nju Džersi i njihovom brzom i smrtonosnom napredovanju do Njujorka.

Američka publika se navikla da vesti prekidaju radio program. Često su ih čuli tokom predratnih godina u Evropi krajem leta i početkom jeseni 1938.

Vels je odigrao na tu kartu i ostvario zapanjujući efekat. Time je stvorio ukusan i žilav medijski mit.

Novinske stupce širom Amerike punila je priča o užasu koji je navodno izazvala Velsova emisija.

"Slušaoci u panici, dramu shvatili ozbiljno", pisao je Njujork Tajms. "Laži sa radija uplašile naciju", zavapio je Čikago Herald.

"Amerikance terorisali ljudski Marsovci s radija", naveo je San Francisko Hronikel.

Na osnovu nekoliko izvora danas znamo da su navodi o hiljadama uspaničenih Amerikanaca prilično preterani.

Hedli Kentril, psiholog sa Univerziteta Prinston, procenjuje da je oko šest miliona ljudi slušalo Rat svetova. Od tog broja je možda 1,2 miliona bilo "uplašeno" ili "potreseno" onim što su čuli, utvrdio je Kentril.

"Uplašeno" ili "potreseno", naravno, teško mogu biti sinonimi za "napad panike". Na kraju, podaci ovog psihologa sugerišu da većina slušalaca, ipak, nije bila uznemirena zbog radijske emisije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Noć veštica, Marsovci i Rat svetova: Da li je drama Orsona Velsa zaista izazvala toliku paniku u Americi

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2020

Mit je da je radio drama Orsona Velsa koja je emitovana za Noć veštica 1938. ljude imala dalekosežne posledice...BBCOrson Vels u emisiji 1970. godine..Masovna panika i histerija preplavile su Ameriku u Noći veštica 1938. godine, kada je suviše uverljiva radio drama Rat svetova toliko uplašila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.