LUČINDAN ILI NOĆ VEŠTICA? Dame sa srpske javne scene daju jasan sud: Imamo naš praznik, nećemo SATANIZAM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 17:52

LUČINDAN ILI NOĆ VEŠTICA? Dame sa srpske javne scene daju jasan sud: "Imamo naš praznik, nećemo SATANIZAM!"

Proba

Sve je počelo sa horor filmovima, koji se obično emituju oko praznika Noći veštica, ali su stvari sudeći po aktuelnoj situaciji u našem društvu,  postale ozbiljnije kada je u pitanju ovaj praznik, ako se uzme u obzir da mnogi danas u Srbiji slave i ovaj katolički praznik, pored toga što pada na isti datum kao i Sveti Luka.

Zbog ovoga se godinama bune mnogi građani i pravoslavni vernici u našoj državi jer smatraju da je neprimerneno da na datum "našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svetitelja" praznujemo "uvezeni praznik". S druge strane, mišljna su podeljena, a mnogi na maskiranje gledaju kao na star zabave.

Podsećamo da je Noć veštica zapravo datum, koji predstavlja trodnevno obeležavanje sećanja na mrtve, gde se ubrajaju sveci, mučenici i svi koji su mrtvi.

Evo šta su poznate dame za portal Srbija Danas rekle o obeležavanju "tuđeg" praznika na dan pravolavnog svetitelja.

A post shared by Sip NZ Wine🍷 (@sipnzwine) on Oct 30, 2020 at 10:06pm PDT

Pevačica Vera Matović smatra da moramo da negujemo različitosti i da svako ima pravo da slavi ono što želi.

- Što se tiče oba praznika, kalendar je takav, tako je palo. Oni koji slave Noć veštica slave za sebe, a mi za sebe. Čestitam svima onima koji slave Svetog Luku danas i sutra, od srca. I mi slavimo, veliki smo vernici i pobožni. Od strane supruga i od moje porodice, tako da ćemo svakako slaviti našu slavu, kada bude bilo vreme. Ne znam kakva će biti situacija ove godine. Vidim da se sve manje slavi. Nadajmo se da situacija samo neće biti gora, jer onda nećemo ni slaviti. Ako ne bude bilo ove godine, biće sledeće, samo da svi budemo živi i zdravi - kaže naša sagovornica.

 Doktorka Nada Macura smatra da je za ljude Noć veštica zapravo zabava.

- Mislim da svako ima pravo da slavi ono što mu se slavi. Danas slavimo Svetog Luku i mislim da je to idealna prilika za mnoge da ostanu kod kuće i da u krugu porodice proslave ovaj veliki praznik. Toliko se govorilo o raspadu porodice kao institucije, a sada je prilika da se zapravo izborimo za porodicu i da očvrsnemo te porodične stubove, da se okrenemo jedni drugima. Kada je reč o Noći veštica, mislim da to naši ljudi doživljavaju kao jednu vrstu igre, zabave, zbog maskiranja i kostima i to je u redu, jer čovek u sebi treba da sačuva dete. Mislim da tu nema ništa loše, to je jedna vrsta razonode - kaže doktorka Macura.

Voditeljka Jovana Jeremić ima potpuno drugačije mišljenje.

- Užas, to je užas. Zašto bismo slavili Noć veštica, to je praznik koji je prepun satanističkih simbola. Danas je Sveti Luka, to treba slaviti i to pozdravljam, a Noć veštica kao praznik za mene je neprihvatljiv. Ja sam pravoslavka i odlazim u crkvu, a ovaj praznik se kosi sa time - kaže nam voditeljka.

Voditeljka Ruška Jakić ima slično mišljenje.

- Ja znam da je danas Sveti Luka, za ostale praznike nisam čula i ne zanimaju me. Naravno, ovo je slobodna država, može da slavi ko šta hoće, ali za mene danas slavimo po našem kalendaru i to je to - zaključila je Ruška.

I dok pripadnici naše javne scene imaju različita mišljenja, uvek je potrebno pojedincu ostaviti izbor i odluku koji će datum i kako praznovati.
Pogledaj vesti o: Noć veštica

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.