Uskoro hamburger sa veštačkim mesom!

Izvor: Kurir, 14.Maj.2013, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro hamburger sa veštačkim mesom!

NJUJORK - Na jelovniku restorana uskoro bi mogao da se nađe i hamburger sa veštačkim mesom, tj. mesom proizvedenim na osnovu matičnih goveđih ćelija.

Glavno svojstvo ovog hamburgara "in vitro", koji je plod istraživanja holandskog profesora Marka Posta, je da nema ni trunke masti.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", iako bez masti, veštačko meso, na čiji je prototip potrošeno 250.000 evra, ima isti ukus kao i meso običnog hamburgera.

S obzirom na trenutnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << cenu njegove proizvodnje, biće potrebno sačekati neko vreme da se ovaj neobični hamburger nađe u široj ponudi.

List navodi da postoji nekoliko prepreka na tom putu, kako naučnih tako i kulturoloških. Najpre treba unaprediti istraživanja kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, što je jedan od uslova komercijalizacije, a zatim ubediti javnost da napusti meso proizvedeno na tradicionalan način i pređe na "laboratorijske" hamburgere.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Uskoro hrana sa veštačkim mesom

Izvor: B92, 14.Maj.2013

Na jelovniku restorana uskoro bi mogao da se nađe i hamburger sa veštačkim mesom, tj. mesom proizvedenim na osnovu matičnih goveđih ćelija...Glavno svojstvo ovog hamburgara "in vitro", koji je plod istraživanja holandskog profesora Marka Posta, je da nema ni trunke masti...Prema pisanju "Njujork...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.