Život

Utorak, 14.05.2013.

21:48

Uskoro hrana sa veštačkim mesom

Na jelovniku restorana uskoro bi mogao da se nađe i hamburger sa veštačkim mesom, tj. mesom proizvedenim na osnovu matičnih goveđih ćelija.

Izvor: B92

Default images

Glavno svojstvo ovog hamburgara "in vitro", koji je plod istraživanja holandskog profesora Marka Posta, je da nema ni trunke masti.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", iako bez masti, veštačko meso, na čiji je prototip potrošeno 250.000 evra, ima isti ukus kao i meso običnog hamburgera.

S obzirom na trenutnu cenu njegove proizvodnje, biće potrebno sačekati neko vreme da se ovaj neobični hamburger nadje u široj ponudi.

List navodi da postoji nekoliko prepreka na tom putu, kako naučnih tako i kulturoloških.

Najpre treba unaprediti istraživanja kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, što je jedan od uslova komercijalizacije, a zatim ubediti javnost da napusti meso proizvedeno na tradicionalan način i pree na "laboratorijske" hamburgere.

Foto: artemisphoto / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: