Uz svečanu akademiju i apel ministra studentima da se vakcinišu, obeleženo 50 godina rada Filozofskog fakulteta

Izvor: JužneVesti.com, 25.Okt.2021, 19:02

Uz svečanu akademiju i apel ministra studentima da se vakcinišu, obeleženo 50 godina rada Filozofskog fakulteta

Brojni akademici, profesori i rektor niškog Univerziteta prisustvovali su svečanoj akademiji kojom je obeleženo 50 godina rada i postojanja Filozofskog fakulteta u Nišu. Uz čestitke fakultetu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić apelovao je još jednom na studente i prosvetne radnike da se vakcinišu kako bi se suzbilo širenje viusa. Dekanica fakulteta istakla je da su skoro svi profesori vakcinisani, kao i više od 50 posto studenata.

Ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obeležavanja 50 godina rada predhodila je dodela "zlanih" indeksa studentima prve godine Filozofskog fakulteta, a danas je uz horsku izvedbu himne Republike Srbije i studentske himne započeta svečana akademija.

Po rečima dekanice Natalije Jovanović, do sada je na ovom fakultetu diplomiralo više od 10.000 studenata, a uskoro će se među smerovima naći još jedan novi studijski program.

Pratimo nešto što su zahtevi tržišta, evo sada spremamo za akreditaciju nov studijski program, to je digitalna humanistika - kaže dekanica fakulteta.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i ova ceremonija je bila povod za apel svima da se vakcinišu kako bi se što pre svi studenti i đaci vratili na regularnu nastavu.

Dekanica je istakla da se nastava još uvek odvija po kombinovanom modelu uz nastavu uživo tamo gde postoji insistiranje profesora i sudenata i da je za sada dobar odziv na vakcinaciju, kako profesora, tako i sudenata.

Svi su profesori vakcinisani osim onih kojima to lekari nisu dozvolili, zbog prirode njihovih hroničnih bolesti. Kada je reč o studentima, visok procenat jeste vakcinisano. Prema informacijama koje sam dobila od studentskog parlamenta veliki broj naših studenata, sigurno preko 50 % njih je vakcinisano - kaže dekanica.

Plaketu zahvalnosti dobio je i ministar Ružić; foto: T. T.Ministar Ružić, kome je uručena plaketa zahvalnosti, čestitao je domaćinima jubilej i takođe se dotakao vakcinacije rekavši da je do sada najveći procenat vakcinisanih upravo u visokoškolstvu. A u koliko želimo rešenje problema, kaže, moramo podići nivo imunizacije svih građana.

Najveći procenat vakcinisanih je svakako u viskoškolstvu, dakle na fakultetima, preko 62%. Kada gledam apsolutni broj i naravno prosečan procenat to je nekih oko 50% što svakako nije na zadovoljavajućem nivou, ali jeste refleksija i stanje u opštoj populaciji.

Pozivajući se na Ustav koji jasno definiše sferu ljudskih prava, navodi da nijedno Ministarstvo ne može da predlaže ništa što je obavezujuće, ali da jeste u poziciji da apeluju na vakcinaciji, jer je kako kaže, jako važna individualna odgovornost i solidarnost prema nacionalnom zdravlju svih građana.

Pored ministra, plakete zahvalnosti uručene su rektoru Univerziteta u Nišu prof. dr Draganu Antiću i dekanu Filozofskog fakulteta u Skoplju prof. dr Ratku Duevu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pola veka niškog DIF-a

Izvor: JUGpress.com, 25.Okt.2021

NIŠ..U Velikoj sali Univerziteta u Nišu je održana Svečana akademija povodom proslave jubileja 50 godina postojanja i rada Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Svečanoj akademiji su prisustvovati, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški  Arsenije, rektor Univerziteta u Nišu, profesor...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.