Za jednake šanse u obrazovanju za decu sa smetnjama u razvoju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2021, 12:49

Za jednake šanse u obrazovanju za decu sa smetnjama u razvoju

Dokument o početku realizacije projekta "Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška" potpisan je danas na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, a njegov cilj je da se omogući jednaka šansa u obrazovanju deci sa smetnjama u razvoju i deci iz romske zajednice.

Dokument o početku projekta potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, šef delegacije Evropske Unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji Emanuel Žiofre i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ružić je naveo da su u prethodnom periodu u Srbiji doneti zakoni koji omogućavaju da deca iz osetljivih grupa imaju jednak pristup obrazovanju, te da svaka obrazovna ustanova ima tim koji se bavi inkluzijom, odnosno uključivanjem deteta sa smetnjama u obrazovni sistem.

Ministar je istakao da je u svim opštinama osnovana Interresorna komisija koja se bavi procenama potrebe pružanja dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške deci sa posebnim potrebama, kao i da se proteklih pet godina kroz različite programe pruža podrška nastavnicima za rad sa decom koja imaju takve probleme.

"Inkluzivno obrazovanje predstavlja obavezu vrtića i škola da se prilagode svakom detetu kako bi svako od njih postigao svoj maksimum i ostvario potencijal", rekao je Ružić.

Naveo je da će se tim projektom osnovati resursni centri, odnosno nove organizacione jedinice u obrazovnom sistemu čija je uloga, kaže, da okupe stručnjake različitih profila koji će pružati dodatnu podršku učenicima i njihovim roditeljima.

Dodao je da je planirano osnivanje tri takva centra koji bi regionalno pokrivali celu teritoriju Srbije, ali da će se njihov broj u budućnosti povećavati.

"Želim da istaknem da kroz savremeni pristup nastavi i učenju nastojimo da postignemo bolja postignuća učenika sa smetnjama u razvoju ali ne samo to, želimo da uklonimo predrasude, razvijemo empatiju i prihvatimo različitosti", rekao je Ružić nakon potpisivanja dokumenta.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre kaže da je EU izdvojila 4.5 miliona eura za finansiranje projekta, a sve u cilju poboljšanja obrazovnog sistema u Srbiji i pružanja pomoći nastavnicima i akademskoj zajednici da potpuno integrišu svako dete.

"Učitelji su jedan od važnijih nosioca ovog procesa. Projekat je usredsređen posebno na unapređenje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja sa ciljem izgradnje sistema koji će pružiti dodatnu podršku u obrazovanju u skladu sa potrebama svakog deteta", rekao je Žiofre.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova kaže da je suština inkluzivnog obrazovanja u tome da se pronađe najbolji način da svako dete ima priliku da dobije podršku da uči i razvija veštine.

"Mnoga deca romske nacionalnosti, sa smetnjama u razvoju i koja potiču iz siromašnih porodica treba da dobiju veću podršku", kaže Kostadinova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ružić i Žiofre potpisali projekat o inkluzivnom obrazovanju

Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2021

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić i šef delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre potpisali su projekat o inkluzivnom obrazovanju posvećenom deci i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška, a naročito deci sa smetnjama u razvoju.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.