Učenici Trgovinske škole u Nišu prikupili pun kombi elektronskog otpada

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jun.2023, 12:56

Učenici Trgovinske škole u Nišu prikupili pun kombi elektronskog otpada

Stare monitore, kućišta, tastature, ventilatore, čak i jedan frižider doneli su učenici u Trgovinsku školu i predali E-reciklaži na preradu. Kako kažu, želeli su da se otarase nepotrebnih stvari, a ujedno i da se na siguran i efikasan način reše elektronskog otpada koji predstavlja pretnju za životnu sredinu.

Doneli stare monitore, kućišta, tastature; foto: S. V. U okviru ekološke sekcije, učenici i nastavnici, u saradnji sa kompanijom E reciklaža, organizovali >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su akciju prikupljanja elektronskog otpada koji predstavlja jednu od najvećih opasnosti po životnu sredinu. Učenica prvog razreda Trgovinske škole Katarina Vasiljević ističe da su želeli da stvari koje ne koriste budu iskorišćene na pravi način.

Moja motivacija je bila da iznesem sve svoje nepotrebne stvari iz kuće, koje više ne koristim i da se to reciklira u nešto korisno, u neke nove proizvode - kaže Katarina.

Doneli i frižider; foto: S. V. Učenici su naučili da neadekvatno čuvanje i odlaganje elektronskog otpada može da ugrozi životnu sredinu, tako da je cilj akcije bio da na siguran, efikasan i odgovoran način uklone staru elektroniku. U tome su im pomogli i roditelji, pa je majka jedne učenice Marina Stojanović, zajedno sa svojom ćerkom donela stare predmete za reciklažu.

Treba da se probudi svest kod dece, ali i kod drugih za recikliranje i očuvanje životne sredine. Naša deca su dosta naučila o tome, ćerka i ja smo donele stari monitor, ventilator i grajalicu, koji više ne rade i nisu nam potrebni pa je ovo bila dobra prilika da ih sklonimo iz kuće - kaže Stojanović.

Pun kombi elektronskog otpada; foto: S. V. Tokom školske godine učenici su se upoznali sa čitavim tokom reciklaže - od prikupljanja otpada, popunjavanja dokumentacije do samog postupka reciklaže, a kako kaže pi-ar Trgovinske škole Ivana Đorđević, iako je raspust počeo oni su se rado okupili da predaju otpad koji su prikupili.

Naši đaci su doneli kućišta, monitore, štampače, imamo čak jedan frižider. Pokazali su veliko interesovanje za ovu akciju i doneli su sav elektornski otpad koji se ne koristi sa namerom da taj materijal bude upotrebljen u svrhu reciklaže, odnosno da ode na pravo mesto, a krajnji cilj je zaštita životne sredine - ističe Đorđević.

Osim akcije prikupljanja elektronskog otpada, učenici u okviru ekološke sekcije organizuju akciju prikupljanja plastičnih čepova - Čepening, koja ima humanitarni karakter, akciju prikupljanja baterija i čišćenja dvorišta. U planu je nastavak saradnje sa E reciklažom, pa će naredne školske godine obići reciklažni centar i nastaviti akciju prikupljanja elektronskog otpada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Učenici Tgovinske škole prikupljaju elektronski otpad

Izvor: JUGpress.com, 22.Jun.2023, 12:18

LESKOVAC..                                     Ubrzani  tehnološki razvoj uzrok je gomilanja elektronskog otpada i predstavlja realnu opasnost zagadjenja vašduha,vode i zemljišta.Da bi tu opasnost umanjili ekološka sekcija Trgovinske škole i njeni djaci prikupili...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.