U napetoj atmosferi između novinara i uprave KC Niš, konačno informacije o obolelima od korone (AUDIO)

Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Jul.2020, 14:56

U napetoj atmosferi između novinara i uprave KC Niš, konačno informacije o obolelima od korone (AUDIO)

Na konferenciji za novinare koja je održana u KC Niš u napetoj atmosferi i na insistiranje grupe novinara iz Niša, nakon dužeg vrmena, saopšteno je da je toj ustanovi trenutno hospitalizovan 141 pacijent, dok su kovid pozitivne 74 osobe. U Kovid bolnicama u Vranju je 98, od toga 56 pozitivnih, u Surdulici 32 hospitalizovana, 24 obolelih, a u Leskovcu 66 pacijenata.

O broju preminulih na adresu Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kriznog štaba

I pored insitiranja, novinari danas nisu mogli da dobiju precizne odgovore na mnoga pitanja, a pre svega, koliko je ljudi od kovida preminulo u Nišu.

Umesto brojki dobili su upustvo da se obrate Republiškom kriznom štabu.

"KC Niš svakog dana dostavlja podatke RKŠ, koji je jedini nadležan da daje podatke te vrste", bio je isključiv portparol Kliničkog centra Niš.

Na respiratorima 5 osoba

                             

Što se KC Niš tiče na respiratoru je 5 osoba koje su u kritičnom stanju, 5 deteta je takođe hospitalizovano, ali su svi negativni.

                             

U protekla 24 sata u KC Niš je primljen 31 pacijent, 86 pregledano, a 1 je preminuo.

Stanje obolelih zdravstvenih radnika

                           

Što se zdravstvenih radnika KC Niš tiče obolelo je nih 20, 13 lekara i 7 sestara. Ukupno je do sada bilo zaraženo i ozdravilo 129 zdravstvenih radnika.

Kako na pregled ako imate simptome kovida

                         

“Nova reorganizacija Kovid bolnica u KC Niš, podrazumeva da pacijenti koje pripmamo idu preko trijažno odeljenja Klinike za infektivne bolesti i u zavisnosti od kliničkog nalaza pacijenti se raspoređuju u tri Kovid bolnice”, kazao je profesor dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš. “To su Klinika za rehabilitaciju, Klinika za plućne bolesti i Klinika za infektivne bolesti”.

                         

Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom odlaze kući u izolaciju na14 dana, a pacijenti sa srednje i teškom kliničkom slikom se smeštaju u Kovid bolnice.

                       

O radu Klinike za infektivne bolesti govorio je profesor dr Miodrag Vrbić, direktor ove klinike.

                       

“Klinika za infektivne bolesti je od samog početka epidemije bila uključena u celu ovu priču i do danas nije izašla iz nje. U poslednjih nedelju dana  imamo jednu koleginicu koja je inficirana i nekoliko lekara iz njenog tima koji su u kućnoj izolaciji. Uvedene su I mere prevazilaženja ovakvog stanja, tako da trenutno imamo podršku četiri pulmologa iz Kliničkog centra, 5 specijalista infektologa iz ostalihzdravstvenih centara, 18 specijalizanata što uz naše lekare prevazilazi kadrovski kapacitet koji imamo”, istako je profesor dr Miodrag Vrbić.

Šta sa pacijentima koji nisu zaraženi a treba da se leče

                     

Dr Goran Stanojević, se oosvrnuo i na lečenje pacijenata koji nisu inficirani kovidom.

                     

“Urgentne pacijente primamo sve vreme trajanja epidemije, ali primamo i sve pacijente koji zahtevaju intervencije uzrokovane su i vezane za maligna obolenja. Primamo i one pacijente kod kojih bi dalje odlaganje lečenja izazvalo komlikacije. U ovom momentu u odnosu na hirurške discipline i hirurški tretman pomerene su samo procedure dobroćudnih obolenja, sve ostalo se tretira kroz redovne radne aktivnosti u sve operacione sale uključujući i 15 operativnih sala Novog Kliničkog centra”, kazao je Stanojević.

Šef Trijažnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti dr Nikola Milenković kaže da je stanje pod kontrolom.

“Ono što predstavlja problem je to, što pokrivamo veliki broj pacijenata koji dolaze sa juga Srbije i jedino tu vrstu opterećenja Klinički centar Niš, što se tiče epidemiološke situacije, ima. Ostalo je sve pod kontrolom”, kaže Milenković.

PSR i serološki test

                     

Lekari Kliničkog centra Niš objasnili su i zablude oko valdinosti seroloških testova.

                     

“Serološki i PSR testovi se ne isključuju već samo dopunjavaju”, kazao je  dr Vladan Ćosić, zamenik generalnog direktora KC Niš. “Testom PSR se direktno uzrokuje bris i direktno se dokazuje virus, a serološki test određuje  antitela nakon 7 i 15 dana. Zaajedno  kliniškom slikom i radiografijom se dolazi do konačne dijagnoze i jedno drugo ne isključuje niti može da zameni”, kazao je Ćosić.

                     

On je dodao da serololoških testova ima više hiljada na lageru, a PSR testiranje radi Institut za javno zdravlje.

                       

Danas je najavljeno je da će informacije u vezi sa kovidom ponovo početi da se objavljuju svakog dana u 16 sati, a kao novina, obećanje su i konferencije za novinare.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.