U Nišu otvoreno Savetovalište za decu žrtve nasilja, uskoro i SOS telefon

Izvor: JužneVesti.com, 08.Sep.2023, 13:49

U Nišu otvoreno Savetovalište za decu žrtve nasilja, uskoro i SOS telefon

Prema podacima niškog Centra za socijalni rad, godišnje bude oko 200 prijava nasilja nad decom, što je jedan od razloga da Niš dobije Savetovalište za decu žrtve nasilja koje je danas otvoreno. Uskoro će biti otvoren i SOS telefon za decu kojima je potrebna pomoć i podrška stručnih lica, a u narednim mesecima biće potpisani sporazumi sa okolnim Opštinama pa će i deca koja nisu iz Niša imati mogućnost da potraže pomoć Savetovališta.

Opremnjen prostor za terapeutski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rad sa decom; foto: S. V. Deca koja su prošla kroz neki oblik nasilja od sada će pomoć moći da potraže u Savetovalištu za decu žrtve nasilja. Tu će se pružati terapeutski rad deci koja su prošla različite oblike nasilja, uključujući i roditelje u tretman dece, kroz psiho-edukaciju i savetovanje, kao i organizovanje preventivnih aktivnosti za sprečavanje nasilja nad decom.

Savetovalište za decu žrtve nasilja otvoreno je u okviru Sigurne kuće, a direktorka Sonja Šćekić ističe da su detetu koje je doživelo nasilje neophodni podrška i pomoć pa je stručni tim Sigurne kuće u prethodnom periodu prošao kroz razne vrste edukacija kako bi na najbolji način pristupili detetu.

Što se tiče terapeutskog rada, s obzirom na to da Svetska zdravstvena organizacija za rad sa decom sa traumom preporučuje kognitivno-bihejvioralnu terapiju fokusiranu na traumu, mi ćemo u svom radu upravo primenjivati ovu terapiju koja obuhvata rad sa decom od 3 do 18 godina. U proseku je potrebno nekih 18 susreta, odnosno seansi sa deteom, to takođe ne možemo da ograničimo jer zavisi od jačine traume, od opšteg stanja deteta, od njegove koncentracije i pažnje. Takođe, predviđeno je da se dete vrati, nakon tih tretmana, dva do tri puta godišnje - kaže Šćekić.

Uskoro SOS telefon; foto: S. V. Direktorka je istakla da je prevencija najbitnija, pa će stručni tim Savetovališta u narednom periodu pohađati kurs za dečije telefonske savetnike, nakon čega će biti otvoren SOS telefon putem kog će svako dete koje ima neki problem moći da pozove i da dobije stručnu pomoć od kompetentnih ljudi.

Da je prevencija najbitnija smatra i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miomir Đorđević koji je podržao ideju uvođenja SOS telefona.

Kada dođe do nekog problema možda smo već zakasnili, ali zato je preventiva ključ i glavna stvar koju treba uvek da unapređujemo kako bi što manje nasilja bilo. Zato je jako bitan SOS telefon jer će deca moći samostalno, bez roditelja, da se jave i kažu svoj problem, a stručni radnici će im objasniti i uputiti ih na odgovarajuče institucije - ističe Đorđević.

Savetovalište za decu žrtve nasilja u Nišu prvo je u Srbiji, zato je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila potpisivanje sporazuma sa okolnim Opštinama kako bi i deci koja nisu iz Niša bile dostupne usluge Savetovališta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.