Srednjoškolci u Beloj Palanci i Lebanu od ponedeljka na onlajn nastavi, a u 9 mesta na jugu na kombinovanoj

Izvor: JužneVesti.com, 17.Sep.2021, 12:37

Srednjoškolci u Beloj Palanci i Lebanu od ponedeljka na onlajn nastavi, a u 9 mesta na jugu na kombinovanoj

Odlukom Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, od ponedeljka srednje škole u Lebanu i Beloj Palanci biće u potpunosti na onlajn nastavi, dok će srednjoškolci u Bojniku, Vlasotincu, Leskovcu, Nišu, Sokobanji, Babušnici, Vranju, Trgovištu i Prokuplju imati kombinovanu nastavu.

Od 20. septembra učenici 7. i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 8. razreda u 9 lokalnih samouprava prelaze na kombinovanu nastavu, saopštavaju iz Ministarstva prosvete, a među njima nema onih sa juga zemlje.

Međutim, na spisku opština u kojima srednjoškolci rade od kuće su Bela Palanka i Lebane, dok je veći broj onih opština u kojima će učenici srednjih škola preći na kombinovanu nastavu i, kako je ranije objašnjeno, na rad u grupama.

Belopalanački srednjoškolci su i ove radne nedelje imali onlajn nastavu, dok se od ponedeljka na kombinovanu nastavu prebacuju učenici srednjih škola u Nišu, Vranju i Bojniku, koji su ove nedelje radili od kuće.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama - saopštavaju iz Ministarstva.

Drugi model, gde se kombinuje rad u školi i rad od kuće, naredne nedelje pohađaće srednjoškolci u 45 lokalnih samouprava, a među njima su i one sa juga - Bojnik, Vlasotince, Leskovac, Niš, Sokobanja, Babušnica, Vranje, Trgovište i Prokuplje.

Iako su iz Saveta za zdravlje grada Pirota preporučili da srednje škole u tom gradu pređu na onlajn nastavu, a osnovci rade po grupama, Ministarstvo je odlučilo da sve škole u Pirotu rade po prvom modelu, to jest, nastave sa redovnim odlaskom u školu i sa časovima od 45 minuta.

Ova odluka se odnosi na 4. radnu nedelju, a u zavisnosti od epidemiološke situacije, modeli nastave u školama će se menjati.

Podsetimo, tokom ove nedelje učenici 7. i 8. razreda u Nišu, Vranju, Preševu, Beloj Palanci, Doljevcu i Bojnikuimaju kombinovanu nastavu, dok srednjoškolci u istim opštinama su prešli na onlajn.

Juče je doneta i nova odluka o prelasku škola na onlajn nastavu. Prema novim pravilima, odeljenja sa 16 učenika i manje prelaze na onlajn nastavu, ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze koronom. Sa druge strane, ukoliko se u odeljenjima sa više od 16 đaka pojave dva zaražena učenika, to odeljenje se deli na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave.

Tim je preporučio i da učenici svih razreda sve vreme boravka u školi nose maske, osim ako ima onih đaka koji iz zdravstvenih razloga to ne mogu. Ipak, za to je potrebno uverenje lekara i zahtev roditelja, a škola je dužna da tim učenicima obezbedi pojačane mere - veću distancu od ostalih i češću dezinfekciju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.