Solidarnost: Premijerka bi morala da zna da radnici nisu robovi i da zaslužuju dostojanstvo i uvažavanje

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2024, 13:47

Solidarnost: Premijerka bi morala da zna da radnici nisu robovi i da zaslužuju dostojanstvo i uvažavanje

Fokusiranje isključivo na apsentizam, bez sagledavanja šire slike uslova rada i prava radnika, predstavlja neprofesionalan pristup problemu i unapred svrstavanje predstavnika vlasti na stranu poslodavaca, ističu iz političke platforme Solidarnost reagujući na izjavu premijerke Ane Brnabić o vanrednim kontrolama rada lekara u Nišu zbog otvaranja bolovanja radnicima u fabrikama.

Koordinator Solidarnosti u Nišu Miroslav Stojanović kaže da je neophodna ozbiljna analiza uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rada u fabrikama kako bi se razumeli pravi uzroci problema, umesto pojednostavljivanja situacije na osnovu statistika o bolovanjima.

Ako postoje problemi, oni treba da se rešavaju kroz dijalog između radnika, poslodavaca i sindikata, uz poštovanje prava na štrajk i radničko organizovanje kroz sindikate - smatra Stojanović.

I dok premijerka Brnabić kaže da kontrole nisu pritisak na radnike i da će povećan apsentizam, odnosno odsustvo sa posla zbog bolovanja, dovesti do toga da investitori odu, iz Solidarnosti kažu da je reč o pritisku na radnike i da se time dovode u pitanje osnovna radnička prava.

Radnici Leonija, Zumtobela, IMI i Johnson Electric nisu ni roba ni sredstvo za ostvarivanje profita, već su nosioci radnih prava koja su garantovana Međunarodnim konvencijama u oblasti rada, Ustavom Republike Srbije i Zakonom o radu - rekao je Stojanović.

Stojanović kaže i da bi vlast trebala da se zapita zbog čega radnici u Srbiji rade najduže u Evropi sa prosečnih 43,5 sati rada nedeljno i da se zapita kako je moguće da preko 300.000 radnika prima minimalnu zaradu koja je po svim parametrima nedovoljna za minimalnu potrošačku korpu.

Premijerka bi naposletku morala da zna da radnici nisu robovi, niti su niža klasa! Radnici zaslužuju dostojanstvo i uvažavanje a mi ćemo kao politička organizacija uvek iskazivati solidarnost sa njima - poručuju iz Solidarnosti.

Podsetimo, nakon što su se iz firmi poput Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric požalili premijerki Srbije da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole u tim ustanovama.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.