Šarčević u Nišu najavio novu strategiju obrazovanja

Izvor: JužneVesti.com, 24.Feb.2020, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević u Nišu najavio novu strategiju obrazovanja

Projektna nastava uz koju će deca na zanimljiviji način da uče, duže pamte i znaju da primene stečena znanja, ranija pismenost dece, predškolski pripremni obavezni program, digitalizacija, novi predmet "digitalni svet" i mnogo para za nastavu i učenje - neke su od najava ministra prosvete Mladena Šarčevića za strategiju obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine koja je u pripremi.

Ministar prosvete ranije je najavljivao holograme, iako neke škole na jugu još nemaju ni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << osnovne uslove za rad, poput interneta, grejanja, toaleta ili dela plafona. Mnogo novina, ministar kaže biće za to i para; foto: JV

U Nišu je učestvovao na skupu na kome se govorilo o izradi strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Šarčević kaže da je najvažnija novina uvođenje projektne nastave, a objašnjava da je ona mnogo zanimljivija, da deca tako duže pamte i znaju da primene ono što su naučili.

To je kontra onoga što smo imali do sada, a to je prenošenje sadržaja. Ovde ceo proces zahteva promenu zakona i mi smo 35 zakona doneli zato za ovaj kratak period. Doneli smo osnove nacionalnog plana i programa i na osnovu toga počeli da radimo ozbiljne obuke nastavnika, zajedno sa Zavodom za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, obučeno je negde oko 50 % nastavnika osnovnih škola i deo nastavnika srednjih škola - priča Šarčević.

Mnogo toga novog očekuje i predškolsko obrazovanje, tvrdi ministar, a pre svega to što će prvi put posle 26 godina biti uređen predškolski pripremni obavezni program za decu od 6 do 7 godina. U fokusu će biti i mališani od 3 do 6 godina, kojih je svake godine mnogo na listi čekanja, a za koje ministar obećava novu infrastrukturu i kvalitetniji program uz pomoć obuka koje je već prošlo 6.800 vaspitača. Mnogo novina, ministar kaže biće za to i para; foto: JV

Rana pismenost dece je ono što će takođe biti u strategiji, kao i celodnevni jednosmenski rad koji već postoji u 311 škola, a sledeće godine u jednoj smeni radiće još 263. Umesto predmeta "od igračke do računara" deca će učiti o digitalnom svetu i ministar kaže da će za to biti obezbeđeni računari, tableti i dodatni kabineti.

Digitalizacija prati ceo proces, od jeseni će se pokrenuti novi program - "digitalni svet" će se zvati program od 1. do 4. razreda gde se algoritamski načini učenja već forsiraju od 1. i 2. osnovne škole, a već od 3. razreda se radi ona blaga doza programiranja. Obezbeđujemo jako mnogo sredstava za nastavu i učenje - imaćemo 860 miliona za nabavku novih računara, i zanavljanje stvari i tu će biti blizu do 50.000 računarskih jedinica i već one tamo 2021. imaćemo preko 70.000. 63.000 je dovoljno da matura i mala i velika budu u potpunosti digitalne, tako da ima puno novina, a cilj strategije je da prati i svetske i evropske trendove - dodaje ministar.

Mnogo novina, ministar kaže biće za to i para; foto: JV Brojne novine je najavio i pored toga što je poznato da neke škole još rade u teškim uslovima, da neke zbog slabog interneta i nedostatka para nisu mogle da uvedu elektronske dnevnike.

Ipak, ministar kaže da sve ove novine prati novac i ulaganje, a na pitanje da li u Srbiji ima uslove za sve te reforme pohvalio se onim što je učinjeno u njegovom mandatu.

Mi smo poslednjih godina imali nešto o čemu nikad nije bilo pričano i deo strategije će biti predstavljen u aprilu mesecu, a vezuje se za investicije i za standard učenika i studenata. Mi smo do ove godine, za mog mandata, preko 900 objekata uradili temeljno, znači kompletna rekonstrukcija bukvalno, instalacija, krova, svega, energetski efikasne zgrade. Radi se sada 50 miliona kredita za predškolsko, u investicionom planu koji je predsednik prikazao do 2025. godine još 60 miliona će biti za predškolsko - kaže Šarčević.

Kaže i da bi tokom leta, kada bude poznato koliko para će biti potrebno za razvoj ove strategije, biti poznato koliko će prosvetarima rasti plate i koliko će škola biti opremljeno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.