Preventivni pregledi bez zakazivanja i uputa u niškom Domu zdravlja

Izvor: JužneVesti.com, 03.Feb.2023, 18:57

Preventivni pregledi bez zakazivanja i uputa u niškom Domu zdravlja

Na Svetski dan borbe protiv raka, 4. februara, niški Dom zdravlja otvoriće svoja vrata za sve žene koje žele da urade neki od preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka grlića materice i dojke, dok će ostali građani moći da urade skrining preglede debelog creva, dijabetesa, depresije i kardiovaskularnih bolesti.

Koliko je preventiva bitna ljudi najčešće shvataju tek kada imaju neki zdravstveni problem, poručuju iz Doma zdravlja i ponovo pozivaju građane na preventivne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << preglede.

Ističu da redovne godišnje kontrole mogu sprečiti nastanak i razvoj raznih oboljenja, zato će ženama od 25 do 64 godine omogućiti da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice - odnosno PAPA test, a uzimanje brisa radiće se na prvom spratu.

Kao i do sada, žene će moći da prisustvuju obuci za samopregled dojke, a one od 50 do 69 godina mogu da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju.

Pored ovoga, Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi preglede na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i depresije.

Preglede je moguće obaviti bez zakazivanja i uputa u periodu od 07 do 14 sati.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.