Predlog da se u Nišu dodeljuje nagrada za dobročinstvo u kulturi

Izvor: JužneVesti.com, 26.Sep.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog da se u Nišu dodeljuje nagrada za dobročinstvo u kulturi

Ukoliko bude usvojen predlog Saveta za kulturno stvaralaštvo, Niš bi od sledeće godine mogao da dodeljuje još jednu nagradu - za dobročinstvo u kulturi. Inicijativa za ustanovljenje novog priznanja je, kaže predsednik Saveta Hadži Ivan Redi, potekla iz Narodne biblioteke, a nosila bi ime Vladike Jeronima.

Vladika Jeronim je i zaslužan za osnivanje Biblioteke u Nišu, te bi gradska nagrada koja bi se dodeljivala za dobročinstvo trebalo da se nazove po njemu, stava su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i članovi Saveta za kulturno stvaralaštvo.

Razmatrali smo i rekli da je dobročinstvo nešto čemu treba pokloniti pažnju. Čini dobro i govori o tome. Vladika Jeronim je ovom gradu ostavio i kuću i biblioteku i živeo je za ovaj grad, tako da je ta nagrada ustvari vrh te cele priče - objašnjava Redi.

Ovaj predlog, kako navode iz Saveta, upućen je kabinetu gradonačelnika Niša još decembra prošle godine.

U mnoštvu gradskih nagrada postupak je ipak složeniji, možda ne može brzo da se reaguje, ali se nadam da može da se ostvari. Već od naredne godine da imamo nagradu tog tipa. Da se svest o tome da budemo bolji stalno širi - zaključuje Redi.

Inače, Savet za kulturno stvaralaštvo je na poslednjoj sednici predložio i formiranje Komisije za estetsko uređenje grada, kao i postavljanje novih spomenika i obeležja u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.