Položen kamen temeljac za dečje hemato-onkološko odeljenje

Izvor: JužneVesti.com, 18.Maj.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položen kamen temeljac za dečje hemato-onkološko odeljenje

Početak izgradnje novog odeljenja Dečije klinike u Nišu na kome će se po najboljim standardima lečiti deca obolela od raka, za koju je novac prikupljen kroz akcije NURDOR-a, danas je obeležena postavljanjem kamena temeljca.

Kako najavljuju iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) radovi na prvoj fazi izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja, koja podrazumeva grube građevinske radove i stavljanje objekta pod krov, biće završeni na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << jesen.

Nadamo se da će ova prva faza biti gotova do septembra ove godine, a da će krajem sledeće godine definitivno biti gotova i druga faza i da će tada deca, roditelji i medicinsko osoblje moći da uđu u nove prostorije - kaže Todor Mančić, predsednik UO NURDOR.

Sredstva za prvu fazu smo prikupili zahvaljujući velikom broju ljudi, malih preduzeća i velikih kompanija. Pomoć smo dobili i od firmi koje su donirale materijal za izgradnju. Posle našeg apela, Ministarstvo zdravlja je obećalo pomoć od 5 miliona dinara koliko iznosi PDV - rekao je Mančić.

Ističe da se uveliko planiraju humanitarni događaji koji će pomoći prikupljanju sredstava za drugu fazu gradnje za koju je potrebno skoro 50 miliona dinara od čega je iznos PDV skoro 10 miliona.

Već sledeće nedelje počinjemo sa akcijom prikupljanja novca za drugu fazu. Biće velika utakmica 24. maja u Beogradu na kojoj će igrati veliki srpski fudbalski asovi - najavio je Mančić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca obećao je da će osim iznosa potrebnog za PDV u prvoj fazi, Ministarstvo obezbediti i novac za drugu fazu.

Ovo je dobar primer kako društveno odgovorna preduzeća, udruženja i pojedinci mogu da pokrenu i učestvuju u unapređenju zdravstvene zaštite u Srbiji - rekao je Vekić.

Stacionarni deo biće opremljen sa šest jednokrevetnih soba i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce. Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje.

Ovo odeljenje biće ogledni primer i pokazaćemo kako treba da izgleda lečenje po evropskim standardima. Mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji - kažu u NURDOR-u.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović i načelnica Odeljenja za hematoonkologiju Dečije klinike Gordana Kostić zahvalili su se svim donatorima i istakli da je početak izgradnje velika stvar za Niš i jug Srbije.

Podsetimo, da je niškom Kliničkom centru neophodno novo i veće odeljenje na kome bi se lečila deca obolela od raka primetili su upravo roditelji, članovi NURDOR-a.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.