Peticija za obavezno konsultovanje građana Niša pre davanja njihovih para medijima

Izvor: JužneVesti.com, 12.Avg.2020, 08:31

Peticija za obavezno konsultovanje građana Niša pre davanja njihovih para medijima

Jedini način da građani znaju kako se troše njihove pare koje se daju medijima i agencijama na lokalnim konkursima je Mehanizam za definisanje javnog interesa u javnom informisanju. Taj dokument bi uredio načine i termine za konsultaciju i upoznavanje građana sa konkursom, raspodelom para, ali i njihovim željama.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljduska prava kaže da je Mehanizam zapravo obaveza javne vlasti da sprovede konsultativni proces sa građanima o trošenju javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << novca.

U ovom slučaju finansiranje i susfinansiranje medijskih sadržaja. To je dokument koji tačno propisuje korake koje vlast mora da preduzme u susret novom konkursu - kaže Đorđević.

On dodaje da u Nišu već postoji primena ovog Mehanizma, ali na nivou Gradske opštine Pantelej.

Pantelej je tu odluku doneo još 2016. godine i ona sprovodi kakve-takve konsultativne procese. Grad Niš, sa druge strane, ne želi ni da čuje o tome. Mi smo probali 2018. godine da zajedno konsultujemo građane, da ih pitamo i da njihovi predlozi budu deo konkursa za medije, ali Grad ne želi da čuje - rekao je Đorđević.

O ovome se više govorilo nedavno u debati Južnih vesti, a peticijom koju je pokrenuo Odbor i sami građani imaju priliku da podrže ideju uvođenja Mehanizma i dodatno pojačaju zahtev ka Gradu da ovaj dokument zaista i počne da se primenjuje.

Peticiju možete potpisati - ovde.

Podsetimo, građani Niša su u poslednjih 5 godina dali nešto više od 3 miliona evra za sufinansiranje medijskih sadržaja kojim su konkurisali brojni mediji i agencije. Da li su oni baš hteli te teme i da li su uopšte znali šta plaćaju, niko ih do sada nije pitao.

Novac je u najvećoj meri išao medijima koji su bliski vladajućem SNS-u po uređivačkoj politici ili vlasničkoj strukturi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Odbor za ljudska prava – da se Nišlije pitaju

Izvor: Megafon.co, 12.Avg.2020

Na niškim konkursima koji se raspisuju za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u poslednjih pet godina podeljeno je nešto više od tri miliona evra (353 miliona dinara).. Niški Odbor za ljudska prava je pokrenuo inicijativu da se građanima Niša ubuduće omogući da sistemski utiču...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.