Odbor za ljudska prava – da se Nišlije pitaju

Izvor: Megafon.co, 12.Avg.2020, 22:15

Odbor za ljudska prava – da se Nišlije pitaju

Na niškim konkursima koji se raspisuju za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u poslednjih pet godina podeljeno je nešto više od tri miliona evra (353 miliona dinara).
Niški Odbor za ljudska prava je pokrenuo inicijativu da se građanima Niša ubuduće omogući da sistemski utiču na izbor tema i pristup izveštavanju koji se budžetski podržavaju na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.
Odbor za ljudska prava

Iako ovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << projekti treba da služe potrebama građana, Grad Niš ih nikada nije pitao šta bi želeli da gledaju, slušaju ili čitaju u medijima koje su, preko ovakvih konkursa, plaćali iz svog džepa.
Odbor za ljudska prava je uveren u neophodnost obaveznog javnog izjašnjavanja građana Niša o tome šta smatraju temama o interesa za njihov život, kojim temama daju prioritet i koji pristup izveštavanju smatraju dobrim, kako bi njihovi stavovi uticali na sadržaj i rezultat ovakvih konkursa.
“Odbor za ljudska prava će tražiti uvođenje mehanizma za uključivanje građana u definisanje javnog interesa u javnom informisanju na lokalnom nivou na osnovu kojeg bi lokalna samouprava kreirala javne pozive za učešće na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.”
Izjašnjavanje građana o temama od javnog značaja predstavljalo bi značajnu i korisnu smernicu i za medije u odabiru tema i sadržaja projekata kojima apliciraju za budžetsku podršku na ovim konkursima.
Peticija Za početak, svi zainteresovani građani mogu potpisati peticiju koju će Odbor za ljudska prava dostaviti lokalnoj samoupravi, ovde.
Građani, takođe, imaju mogućnost da već sada formiraju predloge medijskih tema od javnog interesa kroz popunjavanje upitnika, ovde.
Sistemsko uključivanje građana Niša u definisanje javnog interesa u lokalnom javnom informisanju Odbor za ljudska prava zagovara u okviru projekta ,,Budimo InformisaNi”. Projekat finansijski podržava Vlada Velike Britanije, kao deo programa “Podrška građanskom aktivizmu u zajednici” koji sprovode British Council i Trag fondacija.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.