Pesnice na Bubnju koje prkose neprijatelju dobijaju novi sjaj

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesnice na Bubnju koje prkose neprijatelju dobijaju novi sjaj

Sredinom naredne godine, Spomen-park Bubanj u Nišu trebalo bi da dobije lepši i uređeniji izgled, a planirana je i rekonstrukcija, konzervacija i restauracija "tri pesnice" i "zida", kao i izgradnja staze i platoa u parku, najavljuju iz gradskog rukovodsva. Kompleks na Bubnju dobiće i dekorativnu rasvetu kao i video nadzor.

Ovaj projekat, za koji je izdvojeno oko 20 miliona dinara, od izuzetnog je značaja za Grad jer će se, prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << po prvi put nakon desetak godina raditi kompletno sređivanje kompleksa na Bubnju.

Gradu je jako stalo da se menja slika o Nišu i uređenje kulturno-istorijskih spomenika upravo je prilika da pokažemo koliko je važno da se spomenici, koji svedoče o istorijskoj prošlosti grada i ljudi koji su živeli na ovim prostorima, prezentuju turistima na najbolji moguću način - rekao je gradonačelnik.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Elena Vasić Petrović rekla je da će u narednih nekoliko dana biti sprovedena uobičajena procedura oko tendera i izbora izvođača radova.

Ono što je novina je da ćemo raditi na dekorativnom osvetljenju i video nadzoru, koji je zapravo ključan da bi spomen kompleks sačuvao posle ovih radova u dobrom stanju - rekla je Vasić Petrovićeva.

Kako dodaje, radovi će početi u prvoj polovini 2017. i biće završeni do sredine godine.

Sredstva u iznosu od 19,8 miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš obezbedilo je Ministarstvao za rad, socijalna i boračka pitanja. A Niš je, podsetimo, dobio i projekat uređenja Letnje pozornice u Tvrđavi, a trebalo bi da se radi i rekonstrukcija kompleksa Rovče.

Spomen-park Bubanj predstavlja spomen-kompleks, sagrađen u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu. Kao autentično mesto masovnog fašističkog terora, spomen-park stavljen je pod zaštitu države u maju 1973 godine.

Marta 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen-park Bubanj proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Na Bubnju je ubijeno oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve. Pred povlačenje Nemaca su zarobljeni Italijani otkopavali rovove i palili leševe, kako bi se uništio svaki trag učinjenog zverstva.

Kompleks je parkovski uređen, memorijalna staza je duga oko pola kilometra, a reljef u mermeru veličine 23×2,5 m sastoji se od pet kompozicija koje simbolizuju „mašinu za ubijanje“, vešanje i streljanje, bunt naroda, kapitulaciju osvajača i pobedu, i trima betonskim obeliscima koji simbolizuju uzdignute ruke sa stisnutim pesnicama - objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu.

Stratište je 1950. prvobitno obeleženo spomen-piramidom, a novi, monumentalni spomenik, rad vajara Ivana Sabolića, otkriven je 14. oktobra 1963. godine, na Dan oslobođenja Niša.

Svaka od tri pesnice je različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane i čitave porodice.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Rekonstrukcija parka na Bubnju sledeće godine

Izvor: RadioCity.rs, 30.Nov.2016

Spomen kompleks Bubanj biće rekonstruisan u toku 2017. godine. Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Elena Vasić Petrović rekla je da će u narednih nekoliko dana biti sprovedena uobičajena procedura oko tendera i izbora izvođača radova.. „Radovi će obuhvatiti konzervatorsko-restauratorske...

Nastavak na RadioCity.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.