Palata pravde jedan od najznačajnijih arhitektonskih bisera u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 20.Apr.2024, 13:06

Palata pravde jedan od najznačajnijih arhitektonskih bisera u Nišu

Palata pravde u Nišu je neosporivo jedan od najznačajnijih arhitektonskih bisera u Nišu. Njena bogata istorija datira još iz 1910. godine, kada je podignuta za potrebe Srpskog načelstva. Danas je ova impozantna građevina dom Osnovnog i Višeg suda, kao i Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva.

Njen arhitektonski dizajn svedoči o promenama koje su obeležile različite istorijske periode kroz koje je prošao grad. Prva faza izgradnje, sa početka 20. veka, obuhvata najstariji >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << deo palate, karakterističan po svojoj secesijskoj arhitekturi, obogaćenoj raskošnom plastičnom dekoracijom i impresivnom kulom sa satom.

Tokom narednih godina, dodavanjem novih delova i proširivanjem, Palata pravde je dobila svoj današnji izgled. U drugoj fazi izgradnje, u periodu od 1937. do 1939. godine, proširen je trakt za trideset metara, dok je treća faza, realizovana 1957. godine, donela dodatni sprat i proširenje traktova prema ulici i trgu.

Ova impozantna građevina, svojom monumentalnošću i arhitektonskim rafinmanom, predstavlja ne samo pravnu instituciju, već i deo kulturnog i istorijskog nasleđa grada Niša. Palata pravde ostaje neizostavan deo urbane pejzaža Niša i simbol pravde koji seže kroz vekove.

Ne zna se ko je zgradu projektovao, ali se zna da je građevinske radove izveo preduzimač Milan Stefanović iz Niša.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.