Otvoren Naučno-tehnološki park; Vučić: Niš se brzo razvija

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Jun.2020, 18:37

Otvoren Naučno-tehnološki park; Vučić: Niš se brzo razvija

U Nišu je otvoren Naučno-tehnološki park, u koji je do sada uloženo 12,5 miliona evra. Firme koje se budu uselile u tehnološki park počeće da rade u avgustu, a ukupno će biti na raspolaganu 14.000 kvadrata. Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je država mnogo uložila u Niš prethodnih godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u Naučno-tehnološki park uloženo 12,5 miliona evra.

"U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Mnogo smo para uložili u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada ide ubrzano napred", istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija unaprediti zakonski okvir za razvoj blokčejn tehnologije, koja će se razvijati i u Naučno-tehnološkom parku Niš.

Vučić je tokom obilaska NTP Niš, rekao da će zahvaljujući razvoju te tehnologije u svakom trenutku moći da se uđe u trag svake transakcije.

"To može da nam bude od ogromne pomoći", istakao je Vučić.

Predsednik je primetio i da je Elektronski fakultet u Nišu "pravi rasadnik talenata".

Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministre, predstavnici startap kompanija, koje su dobile priliku da se razvijaju upravo NTP-u, upoznali su sa najnovijim trendovima u razvoju inovacija.

"Mnogo sam srećan kada vidim kako napreduje razvoj novih tehnologija u Srbiji", dodao je Vučić.

"Malo ko nam je verovao da ćemo podići Niš"

Malo ko nam je verovao da ćemo uspeti da podignemo Niš kada smo 2016. godine kao vlada boravili sedam dana u tom gradu, rekao je predsednik Srbije i istakao da je tada napravljen put za uspešniji i napredniji Niš.

Poručio je da Niš mora da ide još brže.

"Nišlije su se borile decenijama za ovaj Naučno-tehnološki park. Sećam se strahovite energije i entuzijazma koji sam video kod Gorana Đođevića, koji je po svaku cenu želeo da uradimo laboratorijsku lamelu pri Elektronskom fakultetu i Naučno tehnološi park", rekao je Vučić u obraćanju na otvaranju NTP.

Kaže da je država mogla da pokaže ne znam koliko interesovanje za razvoja Niša da nije bilo tog interesovanja i entuzijazma kod samih Nišlija.

Predsednik je istakao da je suficit Srbije u softverskim tehnologijama i proizvodima čak 800 miliona evra, a da je naš izvoz 1,4 milijarde.

"Ima li Srbija šta u šta bi trebalo da ulaže više od ove oblasti i od znanja mladih?", upitao je Vučić.

Dodao je i da je u IT sektoru u Srbiji zaposleno 70.000 ljudi, a da je prosečna plata 127.000 dinara.

Vučić je rekao i da bi voleo da Niš stigne, pa i prestigne nivo Beograda.

"Ljudi u Nišu su posebno gladni uspeha i to ne mozzete da zaustavite. Zato sam siguran da je ovo najvazznija stvar u Nissu koju smo uradili", naglasio je Vučić.

Podsetio je da je lično bio na polaganju kamena temaljca i otvaranju šest fabrika u Nišu, ali da će danas premjerka Ana Brnabić posetiti radove na gradnjio sedme fabrike.

Premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovanja otvaranju tehnološkog parka, rekla je da je Srbija po razvoju te tehnologije trenutno među prvih pet zemalja sveta i da će to to omogućiti da građani budu bezbedni po pitanju finansijskih podataka, u koje niko neće moći da uđe ili da ih menja.

Zajedno sa investicijom u osnovanje Starap centar Niš koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakultata ukupna vrednost investicije premašuje 20 miliona evra.

Naučno-tehnološki park Niš je organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija.

Oko objekta je parking, kao i uređen park sa fontanama, a u podrumu zgrade se nalaze garaže i fites centar površine 400 kvadrata koji ce biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na upravljanje.

Izgradnja NTP koštala je 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode.

Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete.

Projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, dok je sve aktivnosti po ugovoru realizovala niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.

Izgrađena su tri sprata površine oko 2.200 kvadrata po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije.

Na prvom spratu će se nalaziti start ap kompanije i tu se nalazi veći broj manjih kancelarija koji je opremljen tako da ima više sala za sastanke i više prostora za zajedničke aktivnosti koje će mladim kompanijama omogućiti zajedništvo.

Drugi i treći spart su namenjeni kompanijama i tu je manje sadržaja za zabavu. Takođe, unutar parka biće formirana i laboratorija za izradu prototipova i 3D štampu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.