Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jun.2020, 12:12

U Nišu otvoren Naučno-tehnološki park

U Nišu je danas otvoren Naučno-tehnološki park (NTP) u koji je uloženo 12,5 milona evra.

Otvaranju NTP-a, koji će imati više od 30 startap i tehnološko-razvojnih kompanija, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra. Mnogo smo para uložili u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada ide ubrzano napred", rekao je Vučić.

NTP je, prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "najvažnija stvar koju je država uradila u Nišu".

On je najavio i da će Srbija unaprediti zakonski okvir za razvoj blokčejn tehnologije, koja će se razvijati i u NTP Niš.

Podsetio je i da je Srbija ima suficit softverskih tehnologija i proizvoda od 800 miliona evra, precizirajući da je izvoz u toj oblasti 1,4 miliarde evra.

Firme koje se budu uselile u NTP, kako je istaknuto na otvaranju, počeće da rade u avgustu i na raspolaganju će im biti 14.000 metara kvadratnih.

Zajedno sa investicijom u osnivanje Starap centar Niš, koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakultata, ukupna vrednost investicije veća je od 20 miliona evra.

Završena je i izgradnja pratećeg prostora Naučno-tehnološkog parka u Nišu pored tehnoloških fakulteta.

Izgradnja NTP-a počela je u novembru 2018. godine, novac je obezbeđen uz pomoć Evropske investicione banke, a investitor je Ministarstvo prosvete.

Direktor NTP Niš Milan Ranđelović izjavio je da je njegovim otvaranjem ostvaren višedecenijski san Nišlija.

Ranđelović je kazao da je potpisao i ugovor sa 31 startap kompanijom, koje su postale članice NTP-a, gde će, kako je istakao, imati pravo razvojno okruženje.

Kako je dodao, u njima trenutno radi 442 mladih, visokoobrazovanih ljudi, koji su u NTP ušli sa ptrojektima koje će ostvariti, navodeći da bi za manje od tri godine u njima trebalo da radi oko 900 ljudi.

"NTP je omaž industrijskoj istoriji i tradiciji Niša", kazao je Ranđelović i dodao da će se u NTP-u stvarati nove inovativne vrednosti, ukrštanjem naučnih i tehnoloških dostignuća.

Podsetio je da je Niš bio poznat po elektronskoj industriji, i dodao da se nada da će taj grad, kao univerzitetski centar i rasadnik ideja, biti ponovo poznat po modernim tehologijama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.