Izvor: JUGpress.com, 09.Jun.2020, 16:45

Vučić otvorio Naučno-tehnološki park u Nišu

NIŠ

                          “Malo ko nam je verovao da ćemo uspeti da podignemo Niš, kada smo 2016. godine kao Vlada boravili sedam dana u ovom gradu,  rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče prisustvovao otvaranju Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Dodao je da je tada napravljen put za uspešniji i napredniji Niš koji se sada ubrzano razvija ali koji mora još brže da ide napred. Niš mora da nosi i razvoj Vranja i Leskovca i Pirota >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i Prokuplja, ali i drugih delova Srbije i Niš mora da ide još snažnije, još brže  napred. Otvaranju Naučno-tehnološkog parka u Nišu, osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi, Nenad Popović i Mladen Šarčević, kao i načelnica Nišavskog upravnog okruga, Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Niša dr Rade Rajković, kao i mnogobrojne druge zvanice iz naučnog i javnog života.

                          “Za ovaj naučno-tehnološki park Nišlije su se borile decenijama. Sećam se strahovite  energije i fantastičnog entuzijazma koji sam video kod Gorana Ðođevića, koji je po svaku cenu želeo da uradimo laboratorijsku lamelu pri Elektronskom fakultetu i  pre svega Naučno tehnološi park.  Tada sam osetio da nam ništa nisu verovali kada smo rekli da pristajemo. Na sreću tada smo mnogo toga uradili i napravili put za  uspešniji Niš”, rekao je Vučić u obraćanju na otvaranju Naučno-tehnološkog parka.

                          Predsednik Vučić je istakao da je posebno ponosan na mlade ljude, predstavnike tehnoloških i start ap kompanija, u kojima je video novu energiju.

                         Dodao je da je suficit softverskih tehnologija i proizvoda 800 miliona evra. Izvoz Srbije je milijardu i 400 miliona evra.

                       Vučić je kazao da su se za ovaj park Nišlije borile godinama izuzetnom energijom.

                       “U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra”, istakao je Vučić. “Ljudi u Nišu su posebno gladni uspeha. Oni žele  da pokažu da mogu da budu snažniji i uspešniji od drugih. To ne može da se zaustavi”, kazao je predsednik Vučić.

                Otvaranju Naučno-tehnološkog parka prisustvovao je i ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge.

                 “Kancelarija za intelektualnu svojinu Švajcarske će podržati srpske kompanije vezano za prava intelektualne svojine koje start apovi često potcenjuju”, kazao je ambasador Filip Ge.

                   Ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji, Filip Ge, kazao je da je sa ovim projektom u Nišu cilj da se poveća konkurentnost tehnološkog razvoja Srbije.

                    “Ja sam danas srećan gradonačelnik, jer sam u prilici da doživim da moja zemlja za moj grad čini ono što su sanjale generacije profesora i studenata”,  istakao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, i dodao da je ovo značajan dan za Niš.

                   “Spreman sam da kažem da se najznačajniji dan za Niš već dogodio, to je bio 14. oktobar 2016.  godine i sedmodnevnoj poseti Vlade Republike Srbije Nišu. To su dani kada su udareni novi temelji Niša od decenijskog zaostajanja i siromaštva ovog dela naše zemlje za ostatkom Srbije. Dani kada su postali da se ostvaruju planovi od izgradnje Kliničkog centra do Naučno-tehnološkog parka i novih fabrika i to sedam sa hiljade i hiljade radnih mesta”, kazao je Darko Bulatović.

                     Zajedno sa investicijom u osnivanje Starap centra Niš, koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakultata, ukupna vrednost investicije premašuje 20 miliona evra.

                     “Značaj Naučno tehnološkog parka za  razvoj grada Niša, regiona, ali i čitave Srbije,  pokazuje i dokazuje prisustvo predsednika države i premijerke”, kazao je dr Milan Ranđelović, direktor Naučno istraživačkog parka.

                       “Naučno-tehnološki park Niš je organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija”, istakao je Ranđelović.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.