Novi semafori u zoni škola u Voždovoj zarad povećanja bezbednosti dece u saobraćaju

Izvor: RadioCity.rs, 10.Feb.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi semafori u zoni škola u Voždovoj zarad povećanja bezbednosti dece u saobraćaju

U Voždovoj ulici je počelo postavljanje semafora sa ciljem podizanja bezbednosti u saobraćaju u ovom delu grada, pošto se tu nalaze dve gimnazije i jedna osnovna škola. Nova svetlosna signalizacija trebalo bi da upozorava vozače da uspore u zoni osnovne i srednje škole.
Građani na koje smo naišli na ulici saglasni su da u ovom delu Voždove treba povećati bezbednost u saobraćaju, ali neki od njih smatraju da će semafori stvoriti veću gužvu.
„Semafor je dobro rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << za osnovce jer će da prate zeleno svetlo, a za starije i ne baš. Samo mislim da su duž Voždove suviše blizu postavljeni i vozači će stalno da pođu pa stanu, pođu pa stanu. Ovde je u špicu red predugačak. To već stručnjaci treba da odrede“, rekla je naša sugrađanka.
Ima i onih koji smatraju da postoje i bolja rešenja od semafora.
„Semafori usporavaju saobraćaj i prave dodatne probleme i haos u gradu. Svuda gde su u gradu uklonili semafore i postavili kružne tokove sve je bezbednije i bolje. Kroz semafore i dalje može da se juri, kroz kružne tokove vozači moraju da uspore“, smatra Nišlija.
Najviše ipak brinu roditelji, koji jedino žele da njihova deca budu sigurna kada sama prelaze ulicu.

„Ne može da se toliko uspori saobraćaj, a bezbednost dece će sigurno da se poveća. Na prvom mestu su nam deca i prevashodno ona treba da budu bezbedna“, kaže Nišlijka.
Stručnjaci smatraju da su semafori najadekvatnije rešenje, s obzirom na značaj i frekvenciju saobraćaja u ovoj ulici.
Udesi u kojima su deca bila povređena jer ih je na pešačkom prelazu udario auto najčešće su se dešavali za vreme školskih odmora. Zbog toga se novi semafori postavljaju, između ostalog, i na zahtev Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i osnovne škole „Vožd Karađorđe“, jer će njihovim postavljanjem učenici ovih škola biti bezbedniji.
„Kod nas su učenici u najmlađem uzrastu, pa do 15 godina. Pokušali smo i pisanim obaveštenjima da ih nateramo da u školu donose užinu od kuće, i zbog prelaza ulice i zbog gužve, jer su se u toku kupovine užine, na velikom odmoru najčešće dešavali nemili događaji“, rekla je za City radio direktorka osnovne škole „Vožd Karađorđe“ Milena Kostić.
Iako su se do sada obe škole obraćale Gradskoj upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj za rešavanje ovog problema, odgovor koji su dobijali svodio se na pitanje postavljanja semafora na tako maloj razdaljini između dve velike raskrsnice, kakva je od Crvenog pevca do Doma vojske. Sada, kada je Grad ipak ovo prepoznao kao jedino rešenje, direktorka Voždove škole se nada da će deca u budućnosti biti mnogo bezbednija.

„Prepoznato je da je izuzetno važno da se rešava upravo zbog bezbednosti đaka, i ja se nadam da će i doneti dobre rezultate, da neće moći ni učenici ni učesnici u saobraćaju da ne poštuju semafor“, priča Milena Kostić.
Radnici trenutno pripremaju teren za postavljanje stubova, a iz Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj kažu da je rok za završetak radova 15. mart.
„Grad je doneo odluku da se izvrši semaforizacija te raskrsnice, i ima cilj da unapredi bezbednost dece u saobraćaju imajući u vidu veliki broj prelazaka preko pešačkog prelaza s jedne na drugu stranu prilikom dolaska i odlaska u školu i prilikom velikog odmora“, rekao je Igor Trajković, šef odseka za saobraćaj.
Iz Uprave tvrde da novi semafori neće usporiti drastično saobraćaj jer će na tri velike raskrsnice, kod Suda, Voždove škole i Crvenog pevca biti obezbeđen zeleni talas za prolazak vozila.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.