Niške banke ne menjaju oštećenu hiljadarku

Izvor: JuznaSrbija.info, 05.Okt.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niške banke ne menjaju oštećenu hiljadarku

Reč je o nesavesnom radu pojedinih šalterskih radnika ili njihovih rukovodilaca, tvrde u NBS kada im se novinar požalio da tamošnje banke nisu htele da mu zamene pocepanu novčanicu

Kada građanin dođe u posed oštećenog novca, bilo papirnog, bilo kovanog, može da svrati u prvu banku, uključujući i Poštansku štedionicu i Upravu za trezor i da ga zameni, uz ili bez provizije, zavisno od poslovne politike banke.

Narodna banka Srbije propisala je Odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << o upravljanju tokovima gotovine u kojim slučajevima je novčanica nepodobna za opticaj, odnosno, kada može da se donese na zamenu.

Tako, recimo, na zamenu može da se donese najmanje 51 odsto površine ispravne novčanice, zatim, kada je zaprljana, kada su preko cele novčanice jasno uočljive mrlje, kada je uočljiva dodatna slika ili slova, kada ima najmanje jedno zacepljenje, kada ima jasno uočljive rupe, ako je izbledela, recimo, zbog pranja, kada nedostaje deo, na primer, ugao.

Međutim, naša provera pokazala je da mnoge banke ne ispunjavaju ovu obavezu, pogotovu ako je reč o nešto većem oštećenju novčanice. U nekoliko banaka u centru Niša pokušali smo da zamenimo hiljadarku kojoj je nedostajao središni deo, ne više od 25 odsto.

Prvo svraćamo u Komercijalnu banku u Episkopskoj ulici. Šalterska radnica kaže da mora da proveri kod radnika trezora da li novčanica ispunjava uslove za zamenu. Ispostavilo se da je on odsutan, „verovatno puni bankomate”, pa je savetovala da dođemo kasnije.

Idemo u Rajfajzen banku u Pobedinoj ulici, gde radnica na šalteru nalazi da je novčanica oštećena više od 30 odsto i da ne može da se menja. Odlazimo, potom, u AIK banku kod Palilulske rampe, ali tamošnja službenica ocenjuje da fali više od 50 odsto.

Pokušavamo u Inteza banci na uglu Pobedine i Ulice Svetozara Markovića. Devojka na šalteru procenjuje da novčanica može da se menja, ali „trenutno nema šablon da utvrdi koliko kvadratića fali” i šalje nas u Komercijalnu banku u Ulici Nikole Pašića.

Tamo se otegao red do vrata, pa odlazimo u Rajfajzen banku u Ulici Svetozara Markovića, gde nailazimo na vrhunac nepoznavanja ove obaveze: „Poslovne banke ne menjaju novac, već samo Narodna banka”, rekla nam je radnica na šalteru.

Idemo u filijalu Narodne banke i dobijamo suprotan odgovor – Narodna banka ne menja novac, već poslovne. Šalju nas u Upravu za trezor (Uprava za trezor je jedinica Ministarstva finansija) i na prvom šalteru dobijamo odgovor da je novčanica toliko oštećena da ne ispunjava uslove za zamenu.

Za svaki slučaj, radnica konsultuje kolegu sa susednog šaltera koji odoka potvrđuje njenu konstataciju. Prilazi nam momak iz obezbeđenja, koji je sve to video i šapatom kaže: – Ta novčanica može da se menja, ali oni ne smeju, dođite za pola sata kad se vrati radnica trezora. Dolazimo po njegovom uputstvu i dobijamo zamenu bez problema i bez provizije. O ovom problemu razgovarali smo sa odgovornima u NBS.

– Ovde imamo neprimenjivanje propisa. Razlozi su ili nedovoljno poznavanje propisa i sopstvenog posla ili nespremnost šalterskih službenika, odnosno njihovih rukovodilaca da zamene novac. Ova nespremnost može biti i posledica činjenice da su zamene veoma retke pa službenici nedovoljno poznaju uslove i sam postupak. U situaciji kada banka tvrdi da zamenu oštećenog novca radi samo NBS, a istovremeno u svojoj tarifi ima utvrđenu visinu naknade za tu vrstu posla – zamena oštećenog novca, jasno je da banka izbegava da postupa po svojim propisima, kažu u NBS.

Napominju da je Narodna banka ovu obavezu prenela na poslovne banke upravo zato da bi olakšala građanima ovu transakciju, jer u svakom gradu postoji Uprava za trezor i makar jedna banka.

– U prethodne dve godine obučili smo za ručnu obradu gotovog novca i prepoznavanje falsifikata (na tim obukama govori se i o zameni oštećenog novca) 10.271 bankarskog službenika. Ako pozovete sedište banke i pitate da li banke znaju da imaju obavezu zamene oštećenog novca, dobićete potvrdan ogovor. Ako ih pitate da li to rade, isto će odgovoriti – da. Ali kad odete u neku banku da zamenite novčanicu, nailazite na probleme, ističu u centralnoj banci.

Dodaju da banka može da zameni novčanicu odmah, ukoliko proceni da ispunjava uslove ili da je primi od donosioca, izda mu potvrdu o tome i pošalje novčanicu Narodnoj banci koja ekspertizom utvrđuje da li može da se zameni.

U svakom slučaju, banka je dužna da primi novčanicu. Čak i onu kojoj nedostaje više od 50 procenata njene ukupne površine, uz izjavu donosioca o tome kako je dospela kod njega, kako je došlo do oštećenja, šta je sa ostalim delovima novčanice. Banka takvu novčanicu prima i šalje je Narodnoj banci koja donosi odluku o tome da li može da se menja ili ne.

Utvrđivanje stepena oštećenosti šablonom

Šablon je providna plastična folija koja je podeljena na sto pravougaonika, tako da svaki označava jedan procenat površine novčanice. Upotrebljava se tako što se stavi preko novčanice i prebroje se potpuno ispunjeni pravougaonici i tačno se vidi koji procenat površine nedostaje, odnosno, da li je ispunjen uslov za zamenu.

Šablon se koristi kod većih oštećenja, ali nije potreban kada se golim okom može utvrditi da je očuvano više od 51 odsto površine, pogotovu ako se na osnovu serijskih brojeva na levoj i desnoj strani novčanice može utvrditi da je reč o istoj novčanici.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niš: Banke ne menjaju oštećen novac

Izvor: B92, 05.Okt.2014

Kada građanin dođe u posed oštećenog novca može da svrati u prvu banku, uključujući i Poštansku štedionicu i Upravu za trezor i da ga zameni...Zamena se može uraditi uz ili bez provizije, zavisno od poslovne politike banke...Narodna banka Srbije propisala je Odlukom o upravljanju tokovima gotovine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.