Niška Kardiohirurgija prekida sve operacije zbog ukinutih sredstava

Izvor: JužneVesti.com, 01.Mar.2024, 20:24

Niška Kardiohirurgija prekida sve operacije zbog ukinutih sredstava

Zbog nedostatka reagensa kojim procenjuju sklonost ka krvarenju ili trombozama prilikom operacija, niška Klinika za kardiohirurgiju prekunuće rad da, kako kažu, ne bi ugrozili živote pacijenata. Navode da im je Uprava UKC Niš ukinula nabavku i upozoravaju da će liste čekanja posle godinu dana ponovo biti stvorene. Rad će nastaviti tek kada dobiju potrebna sredstva.

Odluku o prestanku rada svih kardiovaskularnih operacija i transplantacije bubrega zbog nedostatka materijala >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za aparate Multiplate i ClotPro doneo je kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš koga čine 33 lekara i to jednoglasno jer, kako direktor Klinike Dragan Milić kaže, nisu imali drugog izbora.

Klinika je u poslednjih nekoliko nedelja svojim dopisima upozoravala sve nadležne institucije u Srbiji (Ministarstvo zdravlja i RFZO) da će ukidanje potrošnog materijala dovesti do onemogućavanja rada na našoj Klinici i do ponovnog veštačkog stvaranja liste čekanja. Ove metode i nabavka reagenasa nikada nisu bili sporni tokom poslednjih 15 godina, a RFZO je u svom odgovoru na naš dopis napisao da je odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo direktor UKC Niš dr Zoran Perišić. Nekim drugim “decision makerima” očito ljudski životi i nisu važni već neka njihova agenda i šahovska kombinatorika - navodi Dragan Milić.

Zaključuje Milić da iako ih krivične prijave nisu zaustavile, zaustavio ih je nedostatak reagensa i materijala, te se javno izvinio svojim pacijentima, što će nakon skoro godinu dana liste čekanja biti ponovoljno stvorene, kao i to da će Klinika za kardiohirurgiju odmah po obezbeđivanju neohodnom materijala početi sa radom.

Zahtev za komentar poslat je i Kliničkom centru Niš sa pitanjem kako planiraju da reše situaciju, kako ne bi uticalo na pacijente i očekujemo odgovor.

Podsetimo, Milić je juče još jednom najavio mogućnost samostalnog izlaska na predstojeće lokalne izbore u Nišu sa svojim kolegama kao grupa građana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Krivične prijave nas nisu zaustavile, ali sad su nam ukinuli reagense“: Niška Kardiohirurgija danas prestala da operiše

Izvor: Danas, 01.Mar.2024

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu od danas prestaje da radi sve kardiovaskularne operacije, kao i transplantacije bubrega jer više nema reagense za laboratorijske testove za sklonost pacijenata ka krvarenju i trombozama.

Nastavak na Danas...

Nakon saopštenja rukovodstva UKC Niš da su instalirali zamensku oremu, kardiohirurzi i dalje ne mogu da rade operacije zbog neadekvatne opreme

Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Mar.2024, 14:06

Nakon nedostatka neophodnih reagensa za procenu sklonosti ka krvarenju ili trombozama prilikom operacija, Klinika za kardiohirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Nišu primorana je da privremeno obustavi operativne zahvate...Ova odluka dolazi pre i nakon što je Uprava Kliničkog centra...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.