UKC Niš: Zamenska oprema za Kardiohirurgiju instalirana danas, prekid operacija bio bi neopravdan

Izvor: JužneVesti.com, 02.Mar.2024, 00:27

UKC Niš: Zamenska oprema za Kardiohirurgiju instalirana danas, prekid operacija bio bi neopravdan

Povodom objave direktora Klinike za kardiohirurgiju Dragana Milića da će obustaviti sve operacije jer su uskraćeni za reagense kojima procenjuju sklonost ka krvarenju ili trombozama prilikom operacija, oglasila se i Uprava Kliničkog centra Niš i istakla da zbog toga što nisu znali kakav će odgovor dobiti od nadležnih institucija, još danas instalirali opremu koja koristi reagense koji su potrebni kardiohirurzima. Zbog toga prekid operacija nazivaju neopravdanim, a odgovornost prebacuju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Klinici za kardiohirurgiju.

Uprava Kliničkog centra Niš napominje da je interes pacijenata najvažniji i dodaje da nikada ne bi dozvolili da taj interes bude ugrožen, zbog čega su, kako navode, danas samoinicijativno instalirali opremu koja koristi reagense koji su potrebni Klinici za kardiohirurgiju.

Naglašavaju da nisu dobili odgovor centralne institucije RFZO, a da Milić jeste, i da već sledeće nedelje mogu da raspišu nabavku za potrebe Kardiohirurgije.

Iz UKC napominju da je u pripremi tendera uočeno da je za usluge agregacije trombocita i trombelastografije sprovedena centralna javna nabavka preko RFZO-a.

Po Zakonu o javnim nabavkama, nastavljaju, to znači da se za "takvo dobro ne može sprovesti sopstvena nabavka", te da bi taj tender bio nezakonit.

Tender RFZO-a iz juna 2023. godine, kažu iz Kliničkog centra, sproveden je i za tip aparata koje je do 2020. godine korisitila i Klinika za kardiohirurgiju i čije aparate, kako zaključuju, i dalje poseduju.

9. februara smo se obratili za dozvolu za upotrebu ovih aparata i dobijanje reagenasa za njih po centralnom tenderu i tu dozvolu smo i dobili. Nakon toga, službe su obavestile Kardiohirurgiju o tome i onda su otpočeli dopisi prema UKC, Ministarstvu zdravlja i RFZO sa zahtevom da se sprovede nabavka za postojeće aparate, od drugog dobavljača sa kojim smo do tada imali ugovor. Taj ugovor je sklopljen na 2 godine maja 2022. godine, važi 2 godine ali je kompletno iskorišćen u celokupnoj vrednosti, a to je 132 miliona dinara do decembra prošle godine, preko 5 meseci pre isteka ugovora - navode iz Kliničkog centra.

Navode dalje da svaki put kada su odgovarali i Ministarstvu zdravlja i RFZO-u tražeći uputstva za dalja postupanja odgovor nisu dobili, ali navode da je odgovor dobio samo direktor Kardiohirurgije Dragan Milić i dodaju sa su sa odgovorom upoznati tek danas.

Ono što je odgovor razjasnio je da se ta centralna javna nabavka ne odnosi na transfuziju (iako UKC nema ni jednu kliniku koja ima odeljenje za transfuziju) i sugeriše se da reagense možemo nabaviti u samostalnom postupku javne nabavke, u skladu sa zakonom, kao što smo činili i do sada. Tu javnu nabavku UKC Niš može da raspiše već naredne nedelje, nakon što predstavnici Klinike za kardiohirurgiju definišu svoje potrebe - kažu iz UKC Niš.

S obzirom na to da nisu znali kakva će instrukcija doći od nadležnih institucija oni su u centralnoj laborotiriji, kako kažu, danas instalirali opremu koja koristi reagense centralizovane javne nabavke, a kojom se rade procedure koje su potrebne Klinici za kardiohirurgiju.

I ti reagensi sa centralne javne nabavke su jeftiniji od reagenasa sa naše nabavke, pa nikakav negativan finansijski efekat neće postojati. O kvalitetu ovih analiza govori i činjenica da Institut za kardiovaskulrne bolesti “Dedinje” radi isključivo sa ovim mašinama, poput naših danas instaliranih i pripadajućim reagensima, sa centralizovane javne nabavke, sa verovatno desetak puta većim brojem pacijenata od naše klinike - saopštili su iz Kliničkog centra.

Zaključuju da je svaki prekid operativnog programa neopravdan i da odgovornost ne može biti na Upravi UKC Niš, koja je, kako navode, obezbedila zamenske aparate dok ne realizuje sopstvene nabavke.

Kompletno saopštenje možete pročitati na kraju teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Kardiohirurzi kažu da im je UKC Niš instalirao neadekvatnu opremu, ne nastavljaju rad

Izvor: JužneVesti.com, 02.Mar.2024

Nakon što je Uprava Kliničkog centra Niš saopštila da su na Klinici za kardiohirurgiju instalirali zamensku opremu i da bi prekid operacija bio neopravdan, ponovo se oglasilo rukovodstvo te Klinike koje kaže da je ta oprema neadekvatna jer je instalirana u laboratoriji koja se ne bavi transfuzijskom...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.