Nema vojnih pretnji Srbiji

Izvor: RTS, 18.Feb.2009, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vojnih pretnji Srbiji

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao da ne očekuje bilo kakve vojne pretnje Srbiji, ali da "sistem odbrane funkcioniše kao da će se sve odvijati po najgorem mogućem scenariju". U ovom trenutku nema opasnosti od širih sukoba u kojima bi učestvovala naša vojska.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i novoimenovani načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić najavili su u Nišu da će reforma Vojske i bezbednosna misija u Kopnenoj zoni bezbednosti i prema administrativnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << granici sa Kosovom, biti osnovni zadaci u ovoj godini.

Šutanovac je rekao da Vojska Srbije u ovom trenutku nema "detektovanih vojnih pretnji", ali da se radi preventivno, tako da građani nemaju razloga za brigu. Ministar odbrane ne očekuje bilo kakve vojne pretnje Srbiji.

Šutanovac je na konferenciji za novinare rekao da "postoje nevojne pretnje koje se tiču pojedinačnih incidenata ili terorizma i organizovanog kriminala, ali nema opasnosti u ovom trenutku od širih sukoba u kojima bi učestvovala VS".

"Delujemo preventivno i radimo kao da je reč o najgorem scenariju, zato građani nemaju razloga da brinu", naglasio je Šutanovac, govoreći o bezbednosnoj situaciji i eventualnim problemima o sprovođenju plana UN u šest tačaka na Kosovu i Metohiji.

Jedan od značajnih zadataka države u narednom periodu biće jačanje civilne i demokratske kontrole oružanih snaga Srbije.

Težišni zadaci Generalštaba VS mogu se podeliti u dve grupe - iz oblasti definisanja misija vojske i nastavka reformskih procesa.

General-potpukovnik Miletić je precizirao da su, od definisanja misija, naše redovne aktivnosti obezbeđivanje Kopnene zone bezbednosti i administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Ciljevi, izazovi i demantiji 

Prema Miletićevim rečima, u težišne zadatke spada i dalji razvoj kapaciteta vojske, što podrazumeva osvremenjivanje obuke, tehničku modernizaciju i postupnu profesionalizaciju.

Šutanovac je demantovao pisanje pojedinih medija da Ministarstvo odbrane ima velike dugove prema Naftnoj industriji Srbije, navodeći da postoje obaveze za januar ove godine, ali da je reč o tekućim obavezama koje se redovno izmiruju.

Rekao je da niko od predstavnika zemalja EU nije ukazao u negativnom kontekstu na generala Mladena Ćirkovića i da pojedini stavovi povodom njegovog postavljenja za zamenika načelnika Generalštaba "nema realnog utemeljenja".

"U Srbiji niko ne može da osuđuje osim suda, a protiv generala Ćirkovića se ne vodi nikakav sudski postupak", naglasio je Šutanovac i dodao da ne zna koji su motivi takvih izjava.

Povodom primedbi Centra za evroatlanske studije da je Ćirković bio na komandnoj dužnosti u vreme pogibije dvojice vojnika u Leskovcu i da je bio na listi ličnosti kojima je bio zabranjen ulaz u zemlje EU, Šutanovac je rekao da "ukoliko želimo da poštujemo evroatlanske vrednosti, onda moramo da poštujemo i ono što je sudska vlast".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac: Delujemo preventivno

Izvor: B92, 18.Feb.2009

Niš -- Ministar Dragan Šutanovac kaže da Vojska Srbije nema "detektovanih vojnih pretnji", ali da se radi preventivno, tako da građani nemaju razloga za brigu... Ministar odbrane i novoizabrani nacelnik Generalštaba predstavili su težišne zadatke Vojske u narednom periodu i prioritetne strateške...

Nastavak na B92...

Nema novca za profesionalizaciju

Izvor: Danas, 18.Feb.2009

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je juče u Nišu da ne očekuje bilo kakve bezbednosne pretnje Srbiji koje bi zahtevale angažovanje Vojske, ali da „sistem odbrane funkcioniše kao da će se sve odvijati po najgorem mogućem scenariju“.

Nastavak na Danas...

Dodeljen novi sudija Stanišiću i Simatoviću

Izvor: Mondo, 19.Feb.2009, 10:40

U procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, sudija Alfonso Ori će zameniti Kristofera Fluga, zvanično je saopšteno u tribunalu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.