Šutanovac: Nema pretnji Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Nema pretnji Srbiji

NIŠ - Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je danas u Nišu da ne očekuje bilo kakve vojne pretnje Srbiji, ali da „sistem odbrane funkcioniše kao da će se sve odvijati po najgorem mogućem scenariju".

"U svim zemljama bivše Jugoslavije postoje tenzije, ali ovom trenutku ne postoji mogućnost šireg sukoba zbog kojeg bi se angažovala Vojska Srbije", rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare u Nišu, kojoj je prisustvovao i načelnik generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << general-potpukovnik Miloje Miletić.

"Postoje samo pretnje u vidu eventualnih incidenata i terorizma zbog organzovanog kriminala. Bez obzira na to, Vojska Srbije radi kao da će se dešavati najgori mogući scenario", rekao je Šutanovac.

Mada je nivo borbene osposobljenosti VS nego prošle godine, ni Vojska, a ni Ministarstvo nisu zadoljni , rekao je Šutanovac, navodeći da razlog za takav nivo borbene osposobljenosti „najmanje treba tražiti u Vojsci", već da on leži u „finansijama i brojnim drugim problemima koji su se gomilali predhodnih godina" .

"Zbog sadašnjeg ekonomskog stanja i finansija teško da ćemo uspeti da završimo profesionalitzaciju naše vojske do 2010. godine. Ministarstvo, međutim, ne odustaje od tog projekta. Za nešto više od 2400 profesionalnih pripadnika Vojske do sada je konkurisalo više od 5000 ljudi, što pokazuje da se vraća poverenje u Vojsku", naglasio je ministar odbrane.

On je odbacio optužbe pojedinih nevladinih organizacija zbog imenovanja generala Mladena Ćirkovića, na mesto novog zamenika načelnika Genetralštaba Vojske Srbije, u kojima se navodi da je tom visokom oficiri bio zabranjen ulazak u zemlje EU i da je on bio komandant Korpusa u veme kada su u kasarni u Leskovcu nastradala dva vojnika.

"Ne znam koji su motivi, ali protiv generala Ćirkovića se ne vodi nikakav postupak. U Srbiji niko ne može da osuđuje osim suda. Ukoliko želimo da Srbija bude demokratska i moderna zemlja, koja poštuje evroatlasnke vrednosti, moramo da poštujemo sudsku vlast", rekao je Šutanovac.

Načelnik generalštaba VS je rekao da će jedan od prioriteta VS biti obezbeđivanje administrativne linije i Kopnene zone bezbednosti prema Kosovu i Metohiji.

General Miletić je dodao da će drugi cilj biti da VS bude pouzdan partner drugim stranim armijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.