Na jugu za Časni krst plivaju u Nišu, Svrljigu, Kuršumiji, Vladičinom Hanu i na Vlasinskom jezeru

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jan.2021, 11:29

Na jugu za Časni krst plivaju u Nišu, Svrljigu, Kuršumiji, Vladičinom Hanu i na Vlasinskom jezeru

Bogojavljensko plivanje ove godine će na jugu Srbije biti održano na 5 mesta - i to na bazenima u Svrljigu, Nišu, Vladičnom Hanu i Kuršumliji, dok će Surduličani plivati na Vlasinskom jezeru. S druge strane, zbog situacije sa pandemijom kovida, od plivanja za Časni krst odustalo se u Vlasotincu, Pirotu, Prokuplju, Medveđi i drugim mestima na kojima se ova tradicionalna trka održavala prethodnih godina.

Bez publike i svečanih strojeva, 19 takmičara plivaće na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bazenu "Čair" za Bogojavljenski krst, navode iz Opštine Medijana. Kažu da najstariji plivač ima 74 godine, dok je najmlađi takmičar 19-godišnjak.

Svrljižani neće prekidati tradiciju, pa će oni najhrabriji i ove godine, nakon liturgije i obaveznog lekarskog pregleda, zaplivati u podne na kompleksu svrljiških bazena.Zbog poštovanja epidemioloških mera, plivanje će se ovoga puta održati bez publike.

Takođe u podne, Surduličani će takođe plivati za Časni krst, najboljem će pripasti zlatnik, a deo sredstava biće doniran za završetak oslikavanja crkve Svetog Đorđa.

U Surdulici će, uz poštovanje svih mera, publika moći da prati bogojavljensku trku na Vlasinskom jezeru, gde će najbržeg darivati zlatnikom Sportski savez.

Plivaće se za Časni krst i u Kuršumliji na gradskom bazenu.

Za razliku od njih, u Prokuplju su otkazali plivanje, a nagrada za najbržeg plivača ove godine će pripasti prvorođenoj bebi u prokupačkoj zdravstvenoj ustanovi koja se rodi na današnji dan. Zbog pademije su odustali od Bogojavljanskog plivanja i u Vlasotincu, Pirotu i drugim mestima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

NAJMLAĐI POBEDNIK Sara (7) iz Svrljiga ima samo sedam godina, ali je skočila u hladnu vodu i prva stigla do časnog krsta (FOTO)

Izvor: Blic, 19.Jan.2021

Ovogodišnje plivanje za Časni krst ostalo je u senci epidemijskih mera koje su na snazi prethodnih skoro godinu dana, pa su mnoga mesta odustala od organizacije plivanja, neki su organizovali revijalno plivanje, bez pobednika, a mnogi su svoje "trke" organizovali u bazenima jer su reke bile zamućene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.