Na Paliluli u planu: Trg kod rampe, aleja lavandi i novo elitno naselje

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2024, 18:12

Na Paliluli u planu: Trg kod rampe, aleja lavandi i novo "elitno naselje"

Novo "elitno naselje" iznad Delijskog visa, proširenje kvantaške pijace, mini-trg na Palilulskoj rampi i “aleju lavande”, najavio je predsednik Opštine Palilula Bratislav Vučković. Nove "atrakcje" Palilula bi mogla da dobije ako niški odbornici usvoje nove izmene Generalnog urbanističkog plana.

Planovi na Paliluli; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović Kako je najavio predsednik Opštine Bratislav Vučković prostor kod Palilulske rampe mogao bi da postane novi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << trg u Nišu i mašine uskoro krenuti tu da rade, a u planu je da čitav taj prostor bude preuređen.

Ja očekujem da će već u ponedeljak, ako ne ovaj onda kad bude lepo vreme, tu krenuti izgradnja mini-trga, tamo gde ljudi parkiraju kola biće izgrađen jedan park, jedan od predloga je da Episkopska ulica bude jednosmerna, a da duž nje napravimo aleju lavande - najavio je Bratislav Vučković.

Hitna sednica Skupštine niške Palilule; foto: S. V. Novi trg, najavio je na hitnoj sednici Skupštine Opštine Palilula, na kojoj su odbornici dali mišljenje i saglasnost o izmena Generalnog urbanističkog plana, kojim bi Palilula mogla da dobije novo "elitno naselje" na 200 hektara.

Jedan deo GUP-a obuhvata područje PIK-ovog imanja iznad Delijskog Visa, gde se novim planom predviđa pretvranje tog zemljišta u gradsko građevinsko zemljište i jedan potez koji će kasnije prerasti u jedno elitno naselje koje je veoma bitno za Grad Niš, pogotovo za Palilulu - najavio je Vučković.

Rekao je da će planskim dokumentom samo biti stvoreni uslovi za izgradnju, a da će kasnije investitori odlučiti da li imaju interesa da tu grade ili ne. Ipak, naglašava da se sa tog mesta “pruža prelep pogled na Niš, da se vidi čak i Aleksinac” što ga čini privlačnim.

"Palilula doživljava infrastrukturnu ekspanziju"; foto: S. V. Najavio je predsednik Palilule i proširenje kvantaške pijace.

Pored kvantaške pijace tu će biti izgrađena i buvlja pijaca, auto-pijaca i poligon. Verovatno i neka veletržnica, možda i preseljenje uprave Tržnice, ali to je već stvar menadžmenta Tržnice. Ovo je samo planski dokument koji predviđa izgradnju, a da li će se tu graditi zavisi od mnogo faktora - rekao je Bratislav Vučković.

Planom je obuhvaćen i prostor stare ciglane - uređenje komunalne infrastrukture kojom žele da reše problem poplava na Paliluli, rekao je Vučković i najavio pijacu, obdanište i školu za buduće stanovnike tog naselja.

Iako je ranije govorio da je Palilula opština sa najviše problema u Nišu, Vučković je sada optimističan.

Palilula doživljava infrastrukturnu ekspanziju. Moramo da se razvijamo i da pratimo trendove. Grad treba širiti i ono što je meni posebno zadovoljstvo je da je Palilula opština koja ima najveći građevinski potencijal i siguran sam da će uz adekvatnu infrastrukturu Palilula biti jedno veoma lepo mesto za življenje i da će u narednih 5 do 10 godina možda će biti jedna od najbrojnih gradskih opština - istakao je Vučković.

Sednica Skupštine Grade na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o Generalnom urbanističkom planu Grada Niša zakazana je za sredu, 14. februar.

Podsetimo, jedno od spornih budućih naselja oko koga se se lomila koplja stručnjaka, pozicije i opozicije jeste najavljeni luksuzni kompleks kod stare ciglane.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Novo elitno naselje, uređenje prostora kod rampe, buvlja, auto-pijaca i mnogo toga u planu na Paliluli...

Izvor: JuznaSrbija.info, 10.Feb.2024, 15:36

Na hitnoj sednici Gradske opštine Palilula doneta je odluka koja će značajno uticati na urbanistički pejzaž ovog dela Niša. Imanje Poljoprivredno-industrijskog kombinata će biti pretvoreno u gradsko zemljište, a na tom prostoru će biti izgrađeno elitno naselje koje će se protezati na oko 200...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.