Ministar obećao, ali lekari tvrde ništa od plaćanja prekovremenog i najavljuju tužbe

Izvor: JužneVesti.com, 06.Avg.2020, 16:57

Ministar obećao, ali lekari tvrde ništa od plaćanja prekovremenog i najavljuju tužbe

Lekari niškog Kliničkog centra od ranije tvrde da ne dobijaju novac za sve prekovremene sate. Ministar Zlatibor Lončar je nedavno, baš u Nišu rekao da je to rešeno, ali plata nakon njegove izjave, kažu lekari, pokazuje da nije. I dalje je manja od zarađenog, pa zato nakon zajedničkog sastanka najavljuju tužbe.

Problem je u broju radnih sati koje lekari nisu mogli da naplate, jer kako je i sam ministar zdravlja pojasnio, sistem ne prepoznaje više prekovremenih sati od >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 40.

Međutim, u praksi u drugim zdravstvenim centrima tog problema nema. Lekari kažu da je niški izuzetak u kome "dežuraju koliko im kažu, a plaćeni su koliko im odrede".

Broj radnih sati problem je bio i pre epidemije, a eskalirao poslednjih meseci zbog puno posla, a malo ljudi.

Ministar je rekao da je to rešeno, a lekari tvrde da nije.

Plata je bez dnevnica i realnog prekovremenog. Kad dobiješ platu, po njoj si dežurao na primer 5 dežurstava radnim danom ili 3 radnim i jedno vikendom. A mi imamo i po 8 mesečno - pričaju lekari.

Drugi kažu, imaju i više od 10 dežurstava. Po plati - duplo manje. Zato su na zajedničkom sastanku odlučili da tuže ustanovu u kojoj rade.

Pokrećemo proceduru oko tuzbi, još sledećeg meseca. Jednoj našoj koleginici veštak je izračunao da joj za zadnje 3 godine duguju 460.000 dinara - pišu lekari.

Zašto postoje ovi problemi i kada će i kako biti rešeni pitanja su na koja ne odgovaraju ni iz Kliničkog centra, ni iz Ministarstva zdravlja.

Podsetimo, ove pritužbe, kako je sam rekao, došle su i do ministra Lončara, a on je kovid lekarima obećao isplatu svega zarađenog i stimulaciju i prekovremeni rad, ali se to nije desilo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.