Medijima bliskim vlasti više od 50 miliona dinara iz niške gradske kase

Izvor: JužneVesti.com, 30.Maj.2023, 18:22

Medijima bliskim vlasti više od 50 miliona dinara iz niške gradske kase

Od 69,5 miliona dinara, koliko je ove godine izdvojeno za medijske projekte u Nišu, više od 70% novca iz gradskog budžeta dobiće prorežimski mediji. RTV Belle Amie Vidosava Vitka Radomirovića za dva projekta dobiće 21,7 miliona, njegove Narodne novine 12 miliona, dok će TV Zona Plus, u vlasništvu sinova ministra policije Bratislava Gašića, dobiti 15 miliona dinara. Veći iznosi predloženi su i za Kopernikus, Niške vesti, Balance media i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Video vizija.

Novina u odnosu na ranije godine je što Niška televizija, takođe režimska i takođe u vlasništvu Vidosava Radomirovića, koja prenosi i sednice Skupštine Grada, neće dobiti ništa. Obrazloženje je da u 2022. nisu namenski utrošili deo novca dobijenog od Grada na istom konkursu te godine.

Prema predlogu komisije, Belle Amie 1,7 miliona dinara dobija za projekat “Kaži, A”, a čak 20 miliona za projekat “Grad Niš misli na građane”. Za portal, međutim, nisu dobili ništa. Narodne novine za projekat “Uključi se” trebalo bi da dobiju 12 miliona dinara.

Podeljeno ukupno 69,5 miliona dinara; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićTV Zona plus, takođe, za portal nije dobila ni dinar, ali joj je za televiziju odobreno čak 15 miliona dinara, za projekat “A be Niš”. Taj medij, inače, u vlasništvu je Nikole i Vladana Gašića, sinova ministra unutrašnjih poslova.

Pristojan iznos odobren je i Kopernikusu, čiji je većinski vlasnik doskorašnji poverenik Srpske napredne stranke u Nišu Zvezdan Milovanović. Oni će za projekat “Mirna i dostojanstvena starost” dobiti 4,92 miliona dinara.

Niške vesti, čiji je vlasnik Oliver Paunović i čiji novinari uglavnom prate najveći deo aktivnosti gradonačelnice, dobiće 700.000 dinara za projekat “Šetnja kroz nišku Tvrđavu”.

Balance media Igora Spasića očekuje 2,4 miliona dinara, Video viziju Jelene Lješnjak 2,5 miliona, a za više od milion dinara izabrani su i Nancy com Nastasije Nikolić (1,2 miliona), Udruženje Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva - Beseda Niš (1,3 miliona) i Multimedia design studio Miroslava Mitića (1,2 miliona dinara).

Za Internet group iz Beograda izdvojeno će biti čak 800.000 dinara, a za Triveru 900.000. Za Forum Artistikum namenjeno je 556.000 dinara, za radio Banker i Visiongate studio po 500.000, za Udruženje Studentski informativno-izdavački centar 400.000, a za Matelli mediu 350.000.

Za Radio Glas Eparhije niške trebalo bi da se iz gradske kase da 344.000 dinara, za Radio Talas, Objektivni plus i Udruženje Marker po 250.000, a za Udruženje Medijski istraživački centar i Udruženje Edukacioni forum centar po 200.000.

Manje od 200.000 imaju Zavičaj narodne novine - 180.000 dinara, a po 150.000 dinara Helloanimation, Udruženje mladih sa invaliditetom Kišobran, Udruženje Fros, Udruženje građana Roma Produkcija Roma Vorld i Sindikat novinara Srbije.

Odbijeni su Leskovački krug, Video solutions, Udruženje Kreatisimo, Udruženje Regionalni info centar, Adria media group za Kurir i za Espreso, NGTIM, Niška priča, Dream pictures, Balkan rock, Portal Ramonda 1874, Produkcija Naisa, Synopsis, Udruženje Vetrenjača, Media Factory Plus, Agro jug media, Press - company, Besmrtni Gvozdeni puk, South media za MVP i za Sport juga, Gaga doo, Slovo juga, Nivebia, Dan graf, Brainz doo Beograd, Komitet znanja Srbije, Alo media system, Petar Pan 018, Hollywood Nais Consulting People, Mondo INC doo, Centar za modernizaciju društva, Savez Srba iz regiona, Adria media group doo, MAK-INFO, kao i Studentski informativno-izdavački centar za Pressing junior i za Pressing magazin online.

Podsetimo, 2022. godine od 85 miliona dinara režimski mediji u Nišu dobili su oko 50 miliona.

Kao i prethodnih nekoliko godina, Južne vesti nisu učestvovale na tom konkursu, a ne učestvuju ni na opštinskim na jugu Srbije, ni na nacionalnim koje raspisuje Ministarstvo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Na niškom konkursu 70 odsto sredstava za provladine medije: Novac i za one koji se bave kancelarijskim uslugama ili „prijateljstvima“

Izvor: Danas, 31.Maj.2023, 14:26

Od 69, 5 miliona dinara, koliko će ove godine iz niškog budžeta dobiti medijski projekti od javnog interesa, oko 70 odsto će pripasti medijima koji su vlasnički, finansijski ili uređivački bliski vlastima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.