Manji računi za borce, više para za personalne asistente i još jednokratnih novčanih pomoći

Izvor: JužneVesti.com, 09.Dec.2022, 11:13

Manji računi za borce, više para za personalne asistente i još jednokratnih novčanih pomoći

Usvojena je inicijativa boračkih udruženja na sednici Gradskog veća o budžetu o dodatnim popustima na komunalne troškove, jer je povećana minimalna zarada, ali i potrošačka korpa. Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović rekla je da je ovaj budžet socijalnog karaktera u kome Grad Niš brine o Nišlijama i njihovim potrebama. Takođe, najavila je jednoročne novčane pomoći, ali i 5 miliona dinara za personalne asistente.

Od 2018. godine kada su se niški borci izborili >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za manje račune za komunalne troškove, ustanovljena su prava na 45%, 30% i 5% popusta, koji su zavisili od visine njihovih primanja. Tada je na Gradskom veću definisano pravo da će prihodi boraca do 26.000 dinara ostvariti pravo na najveći popust, a primanja do 71.000 dinara imati mogućnost umanjenja za 5%. V. d. načelnika Uprave za društvene delatnosti Miljan Ćirković rekao je da su odlučili da povećaju granicu primanja potrebnu za ostvarivanje prava na popust, koja stupa na snagu od sledeće godine.

Uporediću prethodne i sadašnje parametre. Do sada 45% umanjenja za komunalne troškove imale su porodice do 26 hiljada dinara, sada je ta granica 35 hiljada dinara. Umanjenje od 30% imale su porodice od 26 do 37hiljada dinara, sada ta granica od 35 do 45 hiljada dinara. Umanjenje od 5% imali su primanja od 37 do 71 hiljade dinara, a sada ta granica od 45 do 87 hiljade dinara - rekao je Miljan Ćirković.

Dušica Davidović izjavila je da je broj korisnika socijalne pomoći ostao isti, ali će većim budžetom unaprediti usluge Uprave za društvene delatnosti. foto: JV / Ljubica Jocić Na sednici Gradskog veća o budžetu za 2023. godinu najavljeno je povećanje od 5 miliona dinara za personalne asistente i lične pratioce, kao i jednokratne novčane pomoći za najugroženije. Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović izjavila je da je broj korisnika socijalne pomoći ostao isti, ali će većim budžetom unaprediti usluge Uprave za društvene delatnosti.

Najavljeno povećanje za 2023. godinu odnosiće se na pozicije personalnih asistenata i ličnih pratilaca, kao i usluga Uprave za društvene delatnosti.

Kada govorimo o Upravi za društvene delatnosti oblasti socijalne zaštite i kada kažemo da smo povećali budžet za socijalu, ne radi se o tome da mi imamo povećani broj korisnika socijalne pomoći, reč je o uslugama koje pružamo preko Uprave za društvene delatnosti tako da smo na pozicijiciji personalnih asistenata i ličnih pratioca povećali iznos od 5 miliona. - rekla je.

Kako je zamenica gradonačelnice rekla, deo namenjenog budžeta koristiće se za jednokratne novčane pomoći socijalno najugroženijima.

Kada kažemo da smo uvećali budžet za jednokratne novčane pomoći, mi smo ovim putem hteli da sagledamo i naše sugrađene koji nisu korisnici Centra za socijalni rad, a i naše sugrađane koji su, ili sa minimalnim penzijama, ili sa najnižim primanjima, tako da njih u narednoj godini, kao i ovoj, sagledavamo upravo preko naših pozicija iz budžeta - izjavila je Dušica Davidović.

Kako je zamenica gradonačelnice napomenula, budžet Grada Niša je socijalnog karaktera u kome nisu zaboravljene Nišlije i njihove potrebe.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.