Kristijan: Osobe najčešće taj datum kada su operisane, slave kao poseban dan. Kao rođendan

Izvor: RadioCity.rs, 20.Dec.2017, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristijan: "Osobe najčešće taj datum kada su operisane, slave kao poseban dan. Kao rođendan"

Naš današnji gost, Kristijan, će nam objasniti bliže kako živi transrodna osoba kod nas, kako prolazi kroz proces spoznaje svog pravog pola i tranziciju u njega. De profundis iz dubine duše.
"Transrodnost je reč koja se koristi za trans identitete, kojih ima nekoliko. U okviru trans identiteta pod transrodnošću po medicinskoj nomenklaturi potpadaju identiteti: transpolnih osoba (transseksualnih kako se kaže na engleskom), transdžender osoba (transrodnih) i transvestiti. Svi identiteti >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << u okviru trans identiteta se po medicini nazivaju transrodnim osobama ali smo to pokušali da u međuvremenu izbacimo kao pojam pa u poslednje koristimo sveobuhvatni pojam „trans“ a u pisanoj formi trans sa zvezdicom, to jest asteriksom." - uvodi nas Kristijan u razgovor o ovoj posebno osetljivoj grupi unutar LGBT zajednice.
Iako se svaki od tih trans identiteta može čuti u javnom diskursu, činjenica jeste da većina ljudi ne pravi razliku između njih. Kristijan objašnjava da nepoznavanje osobenosti svakog od njih nije samo stvar terminologije već da je razlog i to što LGBT zajednica korespondira najviše sa problemom, to jest pitanjem identiteta.

"Sva ostala slova  (LGB) su najviše upućena i vezana za samu seksualnu orijentaciju. To je jedna od razlika. I ono što jeste takođe važno za samu trans zajednicu kad pominjemo te tri kategorije je činjenica da sve osobe različitih identiteta mogu imati i različitu seksualnu orijentaciju što je jako važno. Što se tiče transrodnih osoba to su osobe koje najčešće mogu i često koriste odeću suprotnog pola, oblače se i tako funkcionišu. Nemaju potrebu, ili imaju neku manju potrebu za modifikacijom tela, najčešće to nije hirurškim putem. " - naglašava naš sagovornik i nastavlja - "Što se tiče transpolnih, to jest transeksualnih to su osobe koje imaju potrebe da prilagode svoje telo, modifikuju svoje telo i da prosto funkcionišu u željenom telu, to jest telu drugog pola. Oni se osećaju kao osobe drugog pola samo najčešće u telu koje ne žele. Travestiti kao kategorija su osobe koje mogu, i neki često modifikuju svoje telo hormonskim putem, ali su vrlo javne i pojavne. Često žele i ima ih na nekim većim okupljanjima, nastupima. Imaju svoj šou. Imamo i neke vrlo poznate svetske dive koje su travestiti. Znači vrlo su pojavne i u javnim prostorima vrlo često prenaglašavaju razliku između polova – ako razlika postoji.".

Zašto je prema trans ženama veći stepen nasilja nego prema trans muškarcima? Ko su interseks osobe?
Odgovore na ta i na mnoga druga pitanja, koja nam je pomogao da razumemo Kristijan,  slušamo danas u 17h na City radiju ili na Sound cloudu radija na LINKU OVDE.
Serijal je omogućio Ženski prostor u z finansijsku podršku misije OEBS u Srbiji a kao deo projekta „Sigurne zajednice –humane zajednice“.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.