Kretanje cena stanova u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 28.Feb.2024, 11:31

Kretanje cena stanova u Nišu

Nakon Beograda i Novog Sada, Niš je jedan od najtraženijijh gradova kada je u pitanju kupovina stanova. Turistička mesta poput Kopaonika ili Zlatibora su takođe dosta tražena zbog razvijenog turizma, mada je Niš univerzitetski centar što privlači svake godine veliki broj studenata.

Uvidom u cene stanova na specijalizovanom sajtu za prodaju stanova u Nišu StanoviNis.rs može se utvrditi da su cene stanova u stagnaciji u odnosu na prethodni period.

foto: Potražnja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za stanovima svakako utiče na rast cena. Najtraženiji su stanovi u centru grada, kupovina stana u centru smatra se odličnom investicijom. Iako se grad širi, centar uvek ostaje tradicionalno popularan za kupovinu stana. Opšte je prihvaćeno da se u centru nalazi najviše važnih sadržaja za život i samim tim kupci smatraju da je to najpouzdaniji i najsigurniji izbor. Pored strogog centra, dosta su traženi i stanovi kod Čaira, na Margeru, na Bulevaru Nemanjića i td. Generalno je opština Medijana najtražnija, blizina centra i fakulteta dosta utiče na izbor budućih kupaca, pogotovo onih koji kupuju stan kako bi ga kasnije izdavali.

Sa druge strane, ponuda stanova u centru je dosta mala. Vlasnici stanova se ređe odlučuju da prodaju stan u centru grada.

Prosečna cena kvadrata stana u centralnim delovima grada Niša je od 1.800 do 2.000 evra. Kada je novogradnja u pitanju, cena je najviša u trenutku kada je objekat useljiv. Od nastanka tržnog centra Delta Planet, Bulevar Nemanjića je postao prestižna lokacija, potražnja za stanovima je znatno skočila. Došlo je do novih projekata na pomenutoj lokaciji, gde je cena kvadrata takođe dostizala 2.000 evra. Što se starogradnje tiče, dolazilo je do realizacija prodaje po sličnim cenama kao za novogradnju.

U novogradnjama koje se oglašavaju, često se mogu pronaći projekti koji izgledaju savremeno i svetski. Veliki broj zgrada na Panteleju i generalno u Nišu ima svoj naziv koji dočarava kupcima da je reč o visokokvalitetnoj zgradi koja se gradi po savremenim svetskim standardima. Naziv zgrade, dodatno privlači kupce, osnov je za dobar i zvučan marketing i olakšava kupcima da sebe vide u stanu u zgradi koja pored kvaliteta, ima i zanimljiv naziv.

Nazivanje zgrada po lokalnim simbolima, istorijskim događajima ili poznatim ličnostima je ranije bilo popularno jer ojačava osećaj pripadnosti lokalnoj zajednici. Ovi nazivi su bili važan deo lokalnog identiteta i tradicije.

Današnje novogradnje se nazivaju po drugačijoj logici, dobijaju savremena kreativna imena. Investitori pokušavajući da obezbede privlačan naziv projektu koji odražava kvalitet i stil zgrade.

Po potražnji, Pantelej je druga najtraženija lokacija i ima potencijal za dalji rast. Samim tim, postoji mogućnost da se vremenom cene povećaju. Najviše se traže stanovi na bulevaru Sv. Pantelejmona (Somborski bulevar).

Pantelej je jedna od izuzetno popularnih lokacija za život. 2016. godine došlo je do izgradnje velikog broja zgrada čime je Somborski bulevar postao dosta popularan među građanima. Dobra pozicija naselja, povezanost gradskim prevozom i mirna lokacija na par kilometara od centra izazvala je ogromno interesovanje kupaca, posebno porodica.

Pantelej je postalo naselje u kome postoje svi važni sadržaji za kvalitetan život. Postao je mesto gde se stanari susreću sa prijateljima, provode vreme sa porodicom ili jednostavno uživaju u miru i tišini u ovom mirnom delu grada.

U pojedinim oglasima za stanove, vidi se da se Pantelej naziva i kao novi centar grada. Novogradnje se uglavnom pored kvaliteta materijala, u prezentacijama zgrada oslanjaju i na dobru poziciju za gradnju. Na oglasima se može videti da se Pantelej predstavljen kao lokacija idealna za porodično stanovanje.

Danas, stanovi u novogradnji na Panteleju koštaju oko 1.400 do 1.500 evra, što je takođe povoljno naspram potražnje i blizine centra. Stanovi po ovoj ceni su oko 30% povoljniji nego stanovi u centru, tako da to navodi potencijalne kupce da se interesuju za život u ovom urbanom gradskom naselju. Starogradnja na Panteleju je takođe tražena, a cene kvadrata su niže za oko 10% od starogradnje.

Opština Palilula takođe ima povoljnije cene stanova u odnosu na centrale lokacije. Prosečna cena kvadrata zavisi od tačne pozicije zgrade, spratnosti, da li ima lifta u

zgradi i sličnih faktora.

Palilula je atraktivna kupcima stanova zbog blizine centra Niša. Mana je brdovit teren i većina zgrada u novogradnji se nalazi na određenom usponu. Često u slikama oglasa može se videti prelepe panoramske poglede na grad sa terasa stanova na Paliluli. Trenutno se po povoljnim cenama mogu kupiti stanovi na Ledenoj steni, na toj lokaciji takođe postoje gradilišta, očekuje se završetak gradnje i naseljavanje novog stambeno-poslovnog objekta uz koji je planirano i otvaranje vrtića, prodavnica… Palilula je odlična za udoban porodičan život, što će možda uticati na blagi rast cena stanova. Stanovi na Paliluli se kreću od 1.400 do 1.850 evra u zavisnosti od tačne lokacije i stanja objekta.

Stanovi većih kvadratura u Nišu se traže mnogo manje, kao i duplex stanovi. Vlasnici stanova nisu spremni na korekciju cene kvadrata, a manja rentabilnost većih stanova je takođe jedan od razloga. Manji stanovi u blizini fakulteta često imaju jako visoke cene kvadrata u odnosu na prosek zbog svoje rentabilnosti. Cene kvadrata takvih stanova idu i do 2.800 evra po kvadratu, što je bio slučaj sa stanom od 26 kvadrata u neposrednoj bilzini Medicinskog fakulteta.

Situacija sa kretanjem cena stanova u Beogradu i Novom Sadu nije mnogo drugačija nego u Nišu. Ispratili smo cene stanova na sajtu Roommateor koji se bavi prodajom i izdavanjem nekretnina u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i utvrdili smo da je stagnacija sa cenama stanova takođe prisutna i u ostalim gradovima. Cena kvadrata u Beogradu se kreće oko 2.700 evra u proseku, dok je u Novom Sadu cena kvadrata oko 2.200 evra u proseku.

Na internetu se mogu videti sve podaci kada je u pitanju prodaja stanova u Nišu. Sajtovi za nekretnine imaju izveštaje i tekstove o cenama nekretnina u Nišu, kao i za svaki grad u Srbiji.

Po podacima se može videti broj oglašenih stanova, cena i druge informacije koje su javno dostupne. Čak se u ovakvim podacima pored lokacije, uvode i neki drugi indikatori

koji određuju cenu, kao što su na primer opremljenost, da li ima lift, da li je poslednji sprat, stanje nekretnine, materijali za izgradnju i slični podaci koji utiču na prodajnu cenu.

Ono što sajtovi ne prate jeste to da li se stan koji je povučen sa sajta prodao i da li se zaista prodao po oglašenoj ceni. Na pregovorima dolazi do korekcije cena, takođe, mnogi vlasnici nekretnina podignu cenu nekretnine kada vide da im se javilo dosta ljudi ili smanje cenu ukoliko kupci nisu pokazali nikakvo interesovanje. Dakle, na osnovu podataka sa sajtova za nekretnine može se zaključiti samo koja je oglašena cena stana, za tačnu cenu po kojoj se stanovi prodaju merodavniji je izveštaj RGZ-a koji izlazi kvartalno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.