Književno veče posvećeno Milivoju Pejčiću u niškom Narodnom muzeju

Izvor: JužneVesti.com, 28.Maj.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Književno veče posvećeno Milivoju Pejčiću u niškom Narodnom muzeju

Uz recitovanje stihova i izložbu posvećenu poetskom delu Milivoja Pejčića biće obeležena uspomena na ovog pesnika preminulog pre 10 godina. Književno veče biće održano u sredu 29. maja od 19 sati u zgradi Narodnog muzeja u Nišu.

O Pejčićevom liku i delu govoriće bivši dekan niškog Filozofskog fakulteta Goran Maksimović, Aleksandar Kostadinović, Jelena Mladenović i pesnikova supruga Loza Kitanović Pejčić.

Stihove će govoriti trupa “Književna boemija”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a biće upriličena i izložba “Pejčić - poetsko delo” kustoskinje Jelene Bogdanović.

Prvu pesmu objavio je kao gimnazijalac u niškom časopisu Glas omladine 1965. godine. Za života su mu publikovane dve zbirke poezije ‒ Udesi (1990) i Dimnina (2002). Zalaganjem njegove supruge, Loze Kitanović Pejčić, pesnikova rukopisna zaostavština, objavljena je u knjizi Arhiv zvukova. Mravlji bat. Razmatranja o poeziji (2010). Pesme Milivoja Pejčića nalaze se u brojnim književnim časopisima. Zastupljen je u Antologiji niške poezije (2003), a njegovo ime nalazi se u Leksikonu pisaca Jugoslavije i u Kulturnoj enciklopediji Niša - navode organizatori o Pejčiću.

Književno veče održava se u Galeriji književno-memorijalne postavke Stevan Sremac-Branko Miljković u ulici Aleksandra Nenadovića 2a.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.