Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Izvor: NTV.rs, 18.Jul.2014, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Sudije osnovnih i viših sudova daće poslednju reč o novom Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, rečeno je na javnoj raspravi u Apelacionom sudu u Nišu povodom radne verzije ovog zakona. “Pravo na suđenje u razumnom roku ima isključivo okrivljeni u krivičnom postupku. To pravo nema javni tužilac, ali ga mogu imati privatni tužioci i oštećeni, ako su istakli imovinski zahtev”, istakao je Zoran Balinovac savetnik ministra pravde.
Zakonodavac je obezbedio >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << dva pravna leka okrivljenom kome je ugroženo pravo na suđenje u razmnom roku, i to: zahtev za ubrzavanje postupka i zahtev za nadoknadu neimovinske štete zbog neizvesnosti i pretrpljenog duševnog bola.
Rečeno je na javnoj raspravi u Apelacionom sudu, povodom radne verzije Nacrtra zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.
Nacrt Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku deo je širokog spektra mera Nacionalne strategije za reformu pravosuđa, koje imaju za cilj da pravdu učine dostupnijom građanima, vrate poverenje u pravosuđe, smanje broj zaostalih predmeta, kao I broj predstavki protiv Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Na javnoj raspravi stručna i šira javnost biće u mogućnosti da da svoje primedbe i sugestije na Radnu verziju zakona i da svojim aktivnim učešćem doprinesu usvajanju najboljih zakonskihz rešenja. Sugestije i predlozi na tekst zakona mogu se podneti i pisanim i elektronskim putem resornom ministarstvu.
 
 
 

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Sud u Strazburu nametnuo rešenja

Izvor: Danas, 18.Jul.2014

Savetnik ministra pravde Zoran Balinovac rekao je juče u Nišu da Srbija očekuje pozitivnu recenziju Saveta Evrope o nacrtu Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku zbog toga što se pri njegovoj izradi rukovodila praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.