Čovek se oporavlja posle ujeda šarke, smuk pored vrtića

Izvor: JužneVesti.com, 31.Maj.2016, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek se oporavlja posle ujeda šarke, smuk pored vrtića

Nakon što ga je na njegovom imanju ujela šarka, jedna od dve otrovnice koje se najčešće mogu zateći na našim prostorima, 72-godišnji muškarac iz Novog Sela kod Niša oporavlja se na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu.

Prema rečima direktora te klinike dr Žarka Rankovića, pacijent se, nakon što je primio potrebni serum, dobro oseća.

Važno je znati da, kada nekog ujede zmija, ne treba ništa podvezivati, kako se ranije preporučivalo. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Takođe nema ni isisavanja rane. Važno je da se osoba što manje kreće, ako je reč o ruci ili nozi da se, koliko je moguće imobiliše i da se što pre osoba doveze do lekara - kaže dr Ranković.

Šarka, uz poskok, spada u dve najčešće otrovnice koje se mogu naći u Srbiji. Treća otrovnica je šargan, ali ona najveći deo godine provodi pod zemljom ili starim korenjem drveća.

Upravo je ubijenog smuka zatekao jedan od roditelja koji je danas doveo dete u vrtić "Plavi čuperak" u Ulici Boška Buhe.

Bez obzira na to što je reč o neotrovnici, roditelji su se zabrinuli za bezbednost dece jer je u tom delu trava nepokošena i rastinje visoko.

Kako kažu u Udruženju "Zoo planet", čiji se volonteri bave zbrinjavanjem zmija, nema ničeg neuobičajenog u njihovoj pojavi u ovo doba godine.

Pojavljuju se zbog glodara. Intenzivnije će izlaziti u narednih petnaestak dana jer je sezona parenja i ne treba paničiti. Važno je da građani znaju kako da se ophode u situacijama kada naiđu na zmije - kaže Dušan Stojanović iz "Zoo planeta".

Juče su volonteri ove organizacije imali tri poziva i sva tri puta bilo je reči o neotrovnicama.

Dušan objašnjava da ka zmijama ne treba praviti nagle pokrete i da je najbolje pustiti ih da odu. Pravilnom postupanju sa zmijama u narednom periodu učiće i osnovce koje će posećivati u njihovim školama.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

VOZIO 12 KILOMETARA SA UJEDOM ŠARKE: Ovo je Nišlija koji je preživeo ujed otrovnice! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 31.Maj.2016

Slobodana Jovanovića (73) iz Novog Sela ujela je juče šarka u njegovom vinogradu, u selu Dudulajce. Zmija ga je dva puta ugrizla za skočni zglob, ali je on bio dovoljno priseban da odmah sedne u kola i uputi se ka svojoj kući u 12 kilometara udaljenom u Novom Selu. ..- Nakon okopavanja vinograda...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.