Centar za posetioce Cerjanske pećine do kraja godine, najavljuju u TON

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2018, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za posetioce Cerjanske pećine do kraja godine, najavljuju u TON

Jedna od najdužih pećina u Srbiji koja je svojim hodnicima i nakitom oduševljava stručnjake i dugi niz godina je nepristupačna turistima, uskoro bi trebalo da bude dostupnija jer je plan da, kako kažu u Opštini Pantelej, do kraja godine bude završen put do Cerjanke. Osim toga, Turistička organizacija Niša je potpisala ugovor sa izvođačem koji će graditi centar za posetioce u kome će ljubitelji adrenalinskog turizma dobiti uputstva i opremu za obilazak.

Kako bi “oživeli” >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << turizam u Cerjanskoj pećini, popularnoj destinaciji za speleologe udaljenoj svega 14 kilometara od Niša, iz TON-a su, kaže direktor Uroš Parlić, napravili projekat za izgradnju centra za posetioce i nabavku neophodne opreme, što će finansirati Evropska unija iz IPA projekta prekogranične saradnje.

Nije samo predviđeno otvaranje vizitorskog centra, već je projektom predviđena i nabavka opreme za posetioce. To je lista od oko 40 komada opreme, od zaštitnih odela, lampi, toki-voki uređaja, čizama, šlemova, do vreća za spavanje i ćebića. Sve ono što je potrebno za bezbedan obilazak pećine - objašnjava Parlić.

Kaže da je plan da u centru za posetioce bude prostorija u kojoj će turisti prvo proći instruktažu za ulazak, kao i da bude napravljena svlačionica sa tuševima. Pećina je pogodna za turistične ture u neuređenim uslovima, kažu speleolozi; foto: Vanja Keser

CIlj je da kad neko dođe i plati obilazak dobije i angažovanje stručnog vodiča, kratku obuku i kompletnu opremu. Želimo da se i u tom delu Niša probudi taj adrenalinski i avanturistički turizam - kaže Parlić.

Turistička organizacija Niš je pre nekoliko dana potpisala ugovor sa izvođačima radova, a plan je da sve, kaže Parlić, bude završeno do kraja 2018. godine.

Sad smo u fazi prikupljanja dokumentacije i dozvola za otvaranje gradilišta i rok je 120 dana za završetak radova. To znači da će do novembra, odnosno do kraja godine sve biti gotovo - objašnjava direktor TON-a.

Napominje da TON neće preuzeti na sebe dovođenje turista jer je njihov cilj da se “stvore uslovi da pećina bude dostupna i da se omoguće adekvatni uslovi onima koji dođu”, dok samu organizaciju prepuštaju agencijama i društvima koji imaju licencirane vodiče.

Cerjanskom pećinom i dalje upravlja Direkcija za izgradnju grada koja daje dozvole određenim agencijama i klubovima za vođenje turističkih obilazaka. Ono što je naša namera je da zaposlimo jednu osobu koja bi čuvala objekat i opremu - kaže Parlić.

Geolozi procenjuju da je Cerjanska pećina nastala pre nešto više od 2 miliona godina; foto: Vanja KeserKako u tom delu nema stuje, za objekat je planirano napajanje na agregat, dok će, kaže Parlić, uputiti zahtev EPS-u da se “dovede” struja do Cerjanke.

Da bi se uopšte došlo do pećine nije lako, jer ni put nije završen. Ostalo je da se izgradi još 300 metara, a za to je, kažu u Opštini Pantelej, dobijen novac takođe preko IPA programa prekogranične saradnje.

Predsednik Opštine Bratimir Vasiljević kaže da ne žele da odugovlače i da je plan da radovi budu gotovi do kraja ove godine.

Projekat treba da traje 2 godine, međutim mi ćemo da ubrzamo malo i očekujemo da radovi u toku ove godine budu završeni i da se ne čeka toliko. Treba da počnemo u septembru, ako sve ide kako valja. Spremna je dokumentacija i uskoro će biti raspisan tender. Ostale aktivnosti će se sprovoditi u 2019. godine - kaže Vasiljević.

Ukupna vrednost projekta “Stvaranje preduslova za bolju pristupačnost turističkim atrakcijama u Panteleju i Lomu poboljšanjem turističke infrastrukture i povećanjem broja turista“ je blizu 600 hiljada evra, a osim puta ka Cerjanki, predviđeno je da rekonstruiše i deonica puta do manastira Sveti Jovan u Gornjem Matejevcu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.