Ćele-kula najposećeniji objekat Niškog muzeja

Izvor: RadioCity.rs, 06.Avg.2020, 00:03

Ćele-kula najposećeniji objekat Niškog muzeja

Manje posetilaca u gradu, pa samim tim je i smanjen broj posetilaca u Narodnom muzeju Niš. Mi smo ovu godinu počeli bolje nego prethodnu, januara i februara smo imali mnogo više posetilaca nego prethodne zime. Radili smo sve do 15. marta na dan proglašenja vanrednog stanja, sve do tada beležili smo veliki broj poseta, kaže Željko Anđelković kustos Narodnog muzeja u Nišu.
Objekti Narodnog muzeja u Nišu bili su zatvoreni za posetioce sredinom marta i tokom većeg dela aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << meseca. Broj poseta opao i pored besplatnog ulaza u sve objekte tokom maja meseca. Zabeležno je svega 500 poseta na 5 lokacija.
Juna su, na kratko relazovane dečje eksurzije pa smo imali više posetilalaca, one su ubrzo obustavljene, grupnih poseta nema. Ako uporedimo podatke od prošle godine i brojku od 3000 i 4000 stranih turista u letnjim mesecima, Nemaca, Austrijanaca i drugih, videćemo da je broj poseta drastično opao, čak više od desetine. U maju ove godine bilo je svega 30 stranaca, od ukupno 500 turista, a juna oko 200 na svim obektima, slično je bilo i jula, kaže Anđelković.
Sitacija u muzejima je takva u čitavom svetu, ne samo kod nas, kažu u Niškom muzeju i dodaju da je najvažnije sačuvati živote kako zaposlenih tako i posetilaca, zbog toga apeluju na sve posetioce da poštuju mere zaštite, nose maske, drže distancu i slušaju savete muzejskog vodiča. Narodni muzej u Nišu nudi raznolike sadržaje.
Spomen muzej Ćele-kula i Arheološka sala otvoreni su za posetioce od utorka do petka u periodu od 09 -19h. Logor 12. februar, Galerija Sinagoga, Književno-memorijalna postavka Stevan Sremac/ Branko Miljković ovoreni su za posetioce od utorka do petka u periodu od 10-16h, subotom i nedeljom od 10-15h. Objekti Narodnog muzeja u Nišu ponedeljkom su zatvoreni za posetioce.
Arheološko nalazište Medijana zatvoreno je do daljnjeg zbog radova natkrivanja i prezentacije arheološkog nazališta, koji su započeli početkom godine. Podsetimo zaršetak radova bio je najavljen za proleće 2020. godine, ali je odložen zbog situacije sa virusomkorona. Tačan datum nije poznat, a u muzeju kažu da ne mogu da prave dugoročne planove jer je epidemiološka situacija neizvesna.
Cene ulaznica za pojedinačne posete iznose 300 dinara u svim objektima sem u Književno -memorijalnoj postavci i Galeriji, gde je ulaz besplatan. Za učenike, studente i penzionere cena karte je 200 dinara. Za decu do 7 godina, članove ICOM-a, članove Muzejskog društva Srbije, organizovane posete pripadnika Vojske i MUP-a Srbije kao i osobe sa invaliditetom ulaz je besplatan.
Ako neko od naših sugrađana želi da poseti Niški muzej, a nema para, dovoljno je da kaže vodiču da nema para, a da bi želeo da poseti muzej, sigurno će ga pustiti i posetilac će, nadam se uživati u onome što će saznati i videti, napominje Anđelković.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.