Blokada pruge, podrška policajki iz Valjeva i poziv na smenu Martinovića na protestu u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 07.Jul.2023, 22:52

Blokada pruge, podrška policajki iz Valjeva i poziv na smenu Martinovića na protestu u Nišu

“Ostavke pa robija”, “Dragana, prebroji nas” i “Vučiću, ostavka” - uzvikivali su građani i ove nedelje na protestu “Srbija protiv nasilja” u Nišu, koji je završen polučasovnom blokadom pruge u Vojvode Putnika. Zahtevi su isti, a govorili su aktivisti Danijela Vujošević i Danijel Dašić, kao i student Pravnog fakulteta Dimitrije Dinić, koji je poručio da će štrajkovati glađu u Beogradu ako do 24. jula ne budu ispunjeni zahtevi.

foto: JV / Tamara RadovanovićOkupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ispred Gradske kuće počelo je uz zvuke kompozicije Emocije Andrije Čikića, učenika koji je 3. maja ubijen u masovnoj pucnjavi u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Građani su najpre zvižducima iskazali nezadovoljstvo radom lokalnih čelnika i republičke vlasti, a naročito time što Bratislav Gašić ostaje ministar unutrašnjih poslova.

U nedelju je tačno 4.000 dana ove zle vlasti. 4.000 dana oduzetih od naših života. Svedočimo strašnoj represiji i nasilju ove vlasti, a od koga se oni brane? Od nas, građana - poručuje aktivistkinja Danijela Vujošević.

foto: JV / Tamara RadovanovićOna je podsetila na nesreću u rudniku kod Aleksinca, na ubistvo Olivera Ivanovića, ali i na slučaj policajke iz Valjeva Katarine Petrović, koja je bila u pritvoru proteklih dana zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj kada je iznela podatke iz sistema MUP-a o nesreći u kojoj je učestvovao kum predsednika Srbije Nikola Petrović.

Pored dobro poznatih, bilo je i novih transparenata, na kojima piše “Ne sramotite više ni sebe ni nas, odlazite” i “Imate li vi libelu”.

foto: JV / Tamara RadovanovićObratio se i student Pravnog fakulteta u Nišu Dimitrije Dinić i rekao da ne može više da trpi situaciju u zemlji “ni kao čovek, ni kao građanin, ni kao ponosan Srbin”.

Kada smo ustali protiv krvavih košulja i prebijanja ljudi, dobili smo uvrede i ponižavanje. Kada smo ustali protiv zabrane kretanja na leto 2020 dobili smo pendreke, suzavac i batine. Kada smo ustali protiv zagađenog vazduha, dobili smo motke i bager na Šabačkom mostu - navodi on.

On je najavio da će, ako zahtevi ne budu ispunjeni do 24. jula, štrajkovati glađu u Beogradu.

foto: JV / Tamara Radovanović“Poručujem pripadnicima MUP-a, kako vidljivim, tako i onim nevidljivim, koji su ovde - sram vas bilo što niste stali iza svoje koleginice Katarine Petrović” - rekao je aktivista Danijel Dašić ispred Gradske kuće.

Kolona se kretala Ulicom generala Milojka Lešjanina do Vardarske, gde je došlo do manjeg incidenta, kada je muškarac sa terase razmenio uvrede sa učesnicima skupa i gađao ih plastičnom čašom.

foto: JV / Tamara RadovanovićPodrška protestu, međutim, stizala je sa drugih terasa i prozora, sa autobuskih stajališta i trotoara, gde je jedan stariji Nišlija poručio: “Ne mogu da hodam sa vama, ali bravo”.

Ostatak protesta protekao je mirno, pa i blokada pružnog prelaza u Vojvode Putnika, koja je trajala oko pola sata i gde su ponovljeni zahtevi protesta i gde su građani ponovo glasno zatražili ostavke.

foto: JV / Tamara RadovanovićOrganizatori su najavili skup i za narednu nedelju, uz poruku da će termin naknadno saopštiti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.