Protest Srbija protiv nasilja, šetnja do pružnog prelaza, zvižduci za ministra i gradonačelnicu

Izvor: JužneVesti.com, 07.Jul.2023, 20:17

Protest "Srbija protiv nasilja", šetnja do pružnog prelaza, zvižduci za ministra i gradonačelnicu

Učesnici četvrtog protesta "Srbija protiv nasilja" u Nišu okupili su se ispred Gradske kuće i krenuli ka Trgu Mije Stanimirovića gde će, prema najavama, blokirati pružne prelaze. Ispred kabineta gradonačelnice Niša okupljenima su se obratili aktivstkinja Danijela Vujošević, student Dimitrije Dinić i aktivista Danijel Dašić, a najviše zvužduka izazvalo je pominjanje imena ministra Aleksandra Martinovića i Dragane Sotirovski. Noseći transparente sa natpisima "Protest je ispit", >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << "Imate li vi libelu", "Računajte na nas", "Protiv straha, beznađa i nasilja" okupljeni su krenuli ka Apelacionom sudu uz zvižduke.

Četvrti protest "Srbija protiv nasilja" u Nišu; foto: Tamara Radovanović Uz zvuke kompozicije Emocije Andrije Čikića, učenika koji je ubijen 3. maja u masovnoj pucnjavi u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", počelo je okupljanje građana i građanki na novom protestu u Nišu.

Ispred Gradske kuće su i studenti sa dobro poznatim transparentom "Protest je ispit", a okupljeni nose i ispisane poruke "Imate li vi libelu", "Računajte na nas", "Protiv straha, beznađa i nasilja", kao i druge.

Četvrti protest "Srbija protiv nasilja"; foto: Tamara Radovanović Prva se okupljenima obratila aktivistkinja Danijela Vujošević koja je podsetila na pitanje ministra Aleksandra Martinovića poslanicima koliko imaju dece i ocenio da oni koji nemaju dece "već hrane kučiće i mačiće i ribice" nemaju pravo da "drže lekcije o deci". On se juče zbog izjave izvinio.

Ne prihvatamo izvinjenje, prihvatamo jedino tvoju ostavku - rekla je Danijela Vujošević.

To je izazvalo glasno zviždanje okupljenih, a ona je pročitala i zahteve protesta:

Četvrti protest "Srbija protiv nasilja" u Nišu; foto: Tamara Radovanović Okupljenima se, potom, obratio i Dimitrije Dinić, student Pravnog fakulteta u Nišu koji je pomenuo i brojne afere koje su obeležile prethodne godine.

Student sam prava, sin ratnih veterana. Ko sam ja, nije bitno. Bitno je zašto sam ovde. Nalazim se pred vama divnim ljudima zbog ozbiljnosti. Već 10 godina živimo pod okupacijom. Građani su besni. Ne mogu ovo više da trpim, ni kao čovek, ni kao građanin, ni kao ponosan Srbin - rekao je Dimitrije.

foto: Tamara Radovanović Najglasnije zvižduke i negodovanje čulo se kada je student pomenuo da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla da ne razume zašto Nišlije protestuju i tvrdi da ih je bilo samo 1.250 na drugom okupljanju.

Okupljenima se obratio i Danijel Dašić, aktivista i stručnjak za decentralizaciju.

Prema ranijim najavama, učesnici će ići od Gradske kuće do Trga Milojka Lešjanina, pa Vardarskom do Jovana Ristića i Trga Mije Stanimirovića, gde će napraviti krug i blokirati pružne prelaze.

Inače, ovo je četvrta protestna šetnja kojom građani Niša iskazuju nezadovoljstvo nakon tragedija u beogradskoj osnovnoj školi i mladenovačkom selu.

Prošle subote protesna šetnja nije održana zbog kiše i odložena je za danas, ali su se i tada okupili građani.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Blokada pruge, podrška policajki iz Valjeva i poziv na smenu Martinovića na protestu u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 07.Jul.2023

“Ostavke pa robija”, “Dragana, prebroji nas” i “Vučiću, ostavka” - uzvikivali su građani i ove nedelje na protestu “Srbija protiv nasilja” u Nišu, koji je završen polučasovnom blokadom pruge u Vojvode Putnika. Zahtevi su isti, a govorili su aktivisti Danijela Vujošević i Danijel...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.