Izvor: Politika, 26.Apr.2012, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematika između igre i bauka

„Maj mesec matematike” kroz izložbe, radionice, predavanja i filmove u 16 gradova Srbije predstavlja nauku od koje mnogi zaziru

Iako matematičari tvrde da je ta nauka svuda oko nas, svaki peti građanin Srbije smatra da nikada, ili makar ređe nego jednom godišnje, koristi matematička znanja. Malo više od polovine ispitanika izjasnilo se da ne voli matematiku, dok je za 14 odsto njih to bio omiljeni predmet u školi, što ovu nauku dovodi na drugo mesto liste omiljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predmeta, odmah posle fizičkog vaspitanja. Međutim, časovi matematike su ubedljivo na prvom mestu kad je reč o najomraženijem gradivu, za šta se izjasnilo 42 odsto anketiranih.

Ovi podaci deo su istraživanja o stavovima o nauci i tehnologiji koje su Centar za promociju nauke, Agencija za istraživanje tržišta „Masmi” i beogradski Filozofski fakultet sproveli na uzorku od hiljadu ispitanika starijih od 15 godina na teritoriji Srbije. Rezultati su javnosti predstavljeni juče kada je najavljena i manifestacija „Maj mesec matematike”, čiji su ciljevi da približi građanima ovu nauku i popravi odnos prema njoj predstavljajući je kao igru, strast i kreativnu veštinu na granici umetnosti i nauke. Sadržaji će biti organizovani u 16 gradova širom Srbije u kojima će nauka od koje mnogi zaziru biti prikazana kroz izložbe, radionice, kvizove, predavanja i filmske projekcije.

Sa stavom da građani imaju loše mišljenje o matematici saglasan je i Zoran Marković, direktor Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Među razlozima zbog kojih je ta nauka najmanje omiljena kao predmet, on navodi slabosti nastavnih programa i predavača, ali i univerzitetskih profesora koji školuju nastavnike u osnovnim i srednjim školama.

– Profesori treba da shvate da matematika mora da se približi deci, a ne da im se u glavu guraju formule koje će zaboraviti već posle časa. Zato i ovom manifestacijom želimo da pokažemo da je svaka pora života ispunjena matematikom i da je ona fiskultura za um, da poboljšava intelekt čoveka – navodi Marković.

Na značaj matematike ukazao je i rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević rekavši da je, kao kraljica nauke, najviše doprinela razvoju čovečanstva, jer su sve tehnološke revolucije bile zasnovane na njoj.

– Postoje velike predrasude o matematici iako je svuda oko nas. Ona nas uči racionalnom razmišljanju koje je u osnovi zdravog rasuđivanja – kazala je Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, i objasnila da se „Maj mesec nauke” organizuje po ugledu na sličnu manifestaciju u Nemačkoj čiji su matematičari pomogli da se prvi put nauka na ovaj način populariše i u Srbiji.

Prva od izložbi, na kojoj će posetioci moći da vide kako se iza oblika poput limuna ili srca kriju tačne matematičke formule, biće otvorena sutra u 18 sati u Galeriji nauke i tehnike SANU.

A. Marinković

objavljeno: 26.04.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sve je matematika

Izvor: B92, 26.Apr.2012

Kada upitate prosečnog građanina Srbije koji mu je bio omiljeni predmet u školi, on će reći da je to – odmah posle fizičkog vaspitanja – bila matematika. Sasvim kontradiktorno – kad pitate koji predmet je najmanje voleo, većina će takođe odgovoriti vrlo ubedljivo da je to –...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.