Od vampira  do vanzemaljaca

Izvor: Blic, 30.Maj.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od vampira do vanzemaljaca

Deset misterija u Srbiji po izboru Vladimira Đurića novinara “Blica”

1. Zašto je Konstantin sagradio Medijanu

Nedaleko od Niša nalazi se arheološko nalazište Medijana, gde je između III i IV veka po nalogu imperatora Konstantina Velikog sagrađena njegova letnja rezidencija. Zašto je to Konstantin uradio baš na ovom mestu, a ne negde na Sredozemnom moru, i dalje je tajna. Konstantin je bio veliki neimar i gradio je Naisus (Niš), Singidunum (Beograd), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sirmium (Sremska Mitrovica), Emonu (Ljubljana) i Konstantinopolj (Istanbul). Milanskim ediktom 313. godine nove ere dopustio je hrišćanima da ispovedaju svoju veru, zbog čega je od obe hrišćanske crkve (pravoslavnoj i katoličkoj) proglašen za sveca. Iako je prihvatio hrišćanstvo, bio je vernik Solarnog kulta. Upravo to je jedan od mogućih razloga za izgradnju Medijane gde sunce, kažu meštani, ne sija, već svetli. Kada je Medijana snimljena iz vazduha, video se mozaik koji predstavlja figuru čoveka u stojećem stavu sa raširenim rukama.

2. Kamene lopte u Jagličju

Selo Jagličje nalazi se na padini Suve planine, okruženo gustom šumom, brdima i, kažu, maglom gde sunce retko grane. U blizini sela na vrhu zaravni zvane "Sokolov greben”, postoji pet velikih kamenih lopti identičnih onima koje su nađene u Kostariki, Peruu, Meksiku i Bosni. Neke imaju promer od čak dva metra. Nepoznato je od kakvog su kamena i niko od meštana ne zna kako su tu dospele. Svedočenja kažu da su se iznad Jagličja pojavljivala "vatrena kola” i lebdele "svetleće crkve” koje su obasjavale nebo.

3. Bilje i izvori Mojsinjske gore

Mojsinjska sveta gora je niži, brežuljkast prostor između Južne i Zapadne Morave. Nekada se u ovom području nalazilo sedamdesetak bogomolja koje su podigli monasi sinaiti tokom četrnaestog veka. O Mojsinjskoj gori se zapravo malo zna, pa je teško utvrditi i da li naziv ima neko određeno značenje. Prema predanjima, u Mojsinjskoj gori nalaze se izvori za koje meštani tvrde da imaju neverovatna lekovita svojstva. U okolini crkve Svetog Jovana se nalazi devet izvora od kojih neki, tako bar kažu, leče i kancerogena oboljenja. Pored same crkve raste divlja ciklama od koje lokalni travari prave čajeve za lečenje brojnih oboljenja.

4. Piramida ili planina Rtanj

Jedna od najzanimljivijih planina Srbije je Rtanj, koja zbog svog izgleda podseća na piramidu. Zračenja oko planine su čudna, pa pojedini meštani veruju čak i u legende o vanzemaljcima. Neki istraživači smatraju da je u pitanju prava piramida, slična onima u Bosni kod Visokog. Na zaravnjenom vrhu rtanjske piramide nalaze se ostaci Minhove kapele. Ovu kapelu je u čast industrijalca i vlasnika rudnika na Rtnju Juliusa Minha podigla njegova ćerka Greta. Kapelu je podigla tridesetih godina XX veka, a minirana je krajem osamdesetih godina bez objašnjenja tadašnjih vlasti. Na potezu između Rtnja i Sokobanje pre 150 godina pao je jedini zvanično registrovani meteor u Srbiji.

5. Zašto je srušen Žrnov

Utvrđenje na vrhu Avale zvano Žrnov podigli su Rimljani kako bi kontrolisali prolazak ka Singidunumu. Neki istraživači misle da je na vrhu Avale prethodno bilo svetilište napravljeno još u doba Skordiska, keltskog naroda koji je živeo na ovim prostorima. Pretpostavlja se i da je ime Avala nastalo prema mitskom Avalonu iz keltske mitologije. Tvrđava Žrnov je imala izuzetno zanimljivu istoriju u vreme ratova sa Turskom. Iz neobjašnjivih razloga odlično očuvana tvrđava Žrnov, koju pojedini porede sa Kalemegdanom, minirana je 1934. godine kako bi se na tom mestu sagradio grob neznanom junaku.

6. Vampir Sava Savanović

Svetskoj kulturnoj baštini smo ponudili i dve izvorne reči. Jedna je vampir, a titulu prvog srpskog krvopije je poneo vodeničar Sava Savanović. Vodenica u kojoj je živeo Sava nalazi se u blizini kapele u zaseoku Vujetići i pripada selu Zarožju u opštini Bajina Bašta. I dan-danas mesto gde se nalazi vodenica deluje jezivo, pa je i radoznali turisti zaobilaze. Veruje se da je Sava Savanović živeo u staroj vodenici i da je bio vampir koji je pio krv. Meštani su preneli legendu o Savi koji je ljude ubijao kada bi došli u vodenicu da melju žito i potom pio njihovu krv kako bi ostao večno živ. Lik Save Savanovića opisuje Milovan Glišić u pripoveci "Posle devedeset godina”.

7. Zavetni kovčeg iz manastira Kovilj

Na obodu blagorodne bačke ravnice, dvadeset kilometara istočno od Novog Sada, uzdižu se zvonici manastira Kovilj. Po predanju, osnovao ga je sveti Sava u 12. veku. Ovo je jedna od najvećih crkava u Vojvodini. Istoričar Dragi Nedeljković tvrdi da su manastir više puta kroz istoriju posećivali templarski vitezovi kao i vrhovni majstori Sionskog priorata o kojima se opširno piše u studiji Bejdženta i Lija "Sveta krv, sveti gral”. U manastir Kovilj je bežeći pred neprijateljima 1526. godine stigao templarski majstor Antoan, koji je sa sobom doneo tajanstveni kovčeg. Istraživač Aleksandar Milinković tvrdi da je to bio zavetni kovčeg u kojem se nalazi deset Mojsijevih zapovesti i niz drugih velikih hrišćanskih svetinja. Kovčeg je ili zakopan u blizini manastira ili prenet u Englesku, gde je zakopan u misterioznom bunaru na ostrvu Oak. Pre nekoliko godina italijanski kardinal Martini je posetio vladiku Porfirija u Kovilju sa svojom svitom. Smatra se da su pravi razlozi te posete pokušaj da se rasvetli templarska misterija s početka XVI veka.

8. Kremanski proroci

Priča o prorocima iz malog mesta Kremana, Milošu Tarabiću i njegovom sinovcu Mitru, i onome što su njih dvojica jasno videla aktuelna je i danas. Poput Nostradamusa ova dvojica vidovnjaka predvidela su događaje koji su se kasnije i obistinili u realnosti. Miloš je život proveo s ovcama u planini, ali je "video” dešavanja u Srbiji čitav vek unapred. Njegov sinovac Mitar ljude je šokirao "direktnim prenosom” ubistva kneza Mihaila: u trenutku kada je knez ubijen u Košutnjaku, on je uzbuđeno jurio po Užicu i vikao "Ubiše knjaza!" Spisak proročanstava Tarabića je poduži i objavljen je u knjizi "Kremanska proročanstva”. Nesporno i za najskeptičnije jesu proročanstva o sudbini dinastija Obrenović i Karađorđević, te priča o „Drini koja će poteći uz Taru”. Ostali su vidoviti do kraja - predvideli su i vreme svoje smrti.

9. Koprijana

Kod sela Malošište nalazi se tvrđava Koprijana. Ispod nje se nalaze tragovi temelja neke velike, za naše arheologe potpuno nepoznate građevine. Označeni promer otkopanih zidova je 30 puta 18,5 metara, što znači da se radi o veoma velikom svetilištu. Legende vezane za Korpijanu kažu da je to, zapravo, bio klasičan bordel za legionare, sličan "rajskom vrtu” Hasana al Sabaha. Izgrađen je na srušenim temeljima grada koji je u rimsko vreme bio možda veći i od samog Naisusa, kako tvrdi poznati istraživač Srbije, nemački putopisac i istoričar Feliks Kanic.

10. Tajno oružje Nikole Tesle

Naš najpoznatiji naučnik je poslednju deceniju života posvetio proučavanju novih vrsta naoružanja. Jedan deo tajnih rukopisa u Beograd je doneo Sava Kosanović i nalaze se u Muzeju "Nikola Tesla”. U romanu Luisa Perdjua "Teslina ostavština” opisuju se Teslini poslednji dani, njegova smrt trovanjem od strane FBI-ja, kao i sudbina njegovih tajnih rukopisa, a sve zbog proračuna „Teslinog tajnog oružja". Tesla je govorio da mu je Lenjin za "zrake smrti” nudio tovare zlata, kao i za rešenje bežičnog prenosa energije ili aparat za izazivanje meteoroloških poremećaja...
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.