Jezivo stanje koje ste možda doživjeli: Šta je paraliza sna?

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2015, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezivo stanje koje ste možda doživjeli: Šta je paraliza sna?

„Napadi demona, posjete duhova i otmice vanzemaljaca: neki ljudi sigurni su da su iskusili ovakve paranormalne događaje. Zapravo su mnoge od tih žrtava vjerovatno imale epizodu paralize sna“, ističe psiholog Christopher French sa Goldsmiths Collegea u Londonu.

Paraliza sna ili paraliza spavanja je trenutana nemogućnost osobe da pomiče ekstremitete, trup i glavu iako je posve svjesna.

Može da se pojaviti kad neko utone u san ili, puno rijeđe, kad >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se probudi. Tokom paradoksalnog spavanja (REM faza, rapid eye movement) mišići tijela su paralizovani, vjerojatno kako bi spriječili sanjara da bi i fizički proživio san.

Istraživači nisu sigurni zašto se ovakva normalna paraliza javlja i u svjesnom stanju kod žrtava paralize sna, međutim psihofiziološke studije potvrdile su da će se napadi vjerojatno da dogode osobama koje uđu u REM fazu uskoro nakon što legnu na spavanje, preskačući stadije non-REM spavanja koje se obično odvijaju prije nje.

Ostali faktori koji utiču na paralizu sna su utonjavanje u san ležeći na leđima, osjećaj stresa ili odstupanje od uobičajenog ritma spavanja, kao recimo zbog noćnog rada, jkofeina ili alkohola.

Iako je paraliza sna simptom narkolepsije, često se javlja i kod zdravih ljudi. Ankete iz raznih zemalja pokazuju širok raspon procjena: između 20 i 60 odsto normalne odrasle populacije doživjelo je paralizu sna bar jednom u životu.

Oko 5 odsto populacije osjetilo je jedan ili više uznemiravajućih simptoma povezanih s poremećajem.

Najčešći efekti uključuju vizualne halucinacije, kao što su sjene i svjetlosti ili ljudski ili životinjski oblici  u sobi, te slušne halucinacije, kad osoba čuje glasove ili korake. Osobe takođe često osjećaju pritisak na grudima i imaju poteškoća sa disanjem, osjećaj da ih neko drži za noge ili sjedi na leđima te ne mogu da se pomjere.

Razlog zbog kojeg paraliza sna može objasniti priče o duhovima i vanzemaljcima taj je snažan osjećaj prisutnosti, obično bezopasan, koji žrtve obično iskuse tokom napada.

Takođe spominju neobična kinetička osjećanja, kao što je osjećaj da ih neko vuče iz kreveta, vibriranje, letenje ili padanje.

„Ovakve epizode ponekad mogu dovesti do osjećaja da ste izvan vašeg tijela. Paraliza sna može biti zastrašujuća, ali nikad nije opasna i srećom, epizode obično potraju svega nekoliko sekundi“, ističe profesor French.

(NN, geek.hr)
Pogledaj vesti o: NLO,   London

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.